Zaventem rukt op

De Leuvense nieuwbouwmarkt moet wat gas terugnemen. In april merkten we al op dat de prijsontwikkeling in de studentenstad afvlakte. De nieuwste cijfers van het studiebureau de Crombrugghe & Partners tonen een prijsdaling van 1,8 procent in Leuven. De gemiddelde vraagprijs voor een nieuwbouwappartement van 80 vierkante meter in Leuven bedraagt nu 328.000 euro of 4100 euro/m2. Ook in de Leuvense Rand toont de prijscurve een neerwaarts knikje: min 2,6 procent tot een gemiddelde vraagprijs van 3165 euro/m2.

Het provinciale prijspeil zit nog altijd in de lift. In de voorbije zes maanden klom de gemiddelde prijs met 2,5 procent tot 3225 euro/m2. Vlaams-Brabant is daarmee een van de duurdere markten voor nieuwbouwappartementen. Alleen Brussel (3869 euro/m2) en West-Vlaanderen (3325 euro/m2, inclusief de kust) zijn duurder. De buurprovincie Waals-Brabant is even duur.

De regio Zaventem tekent voor de grootste prijsstijging op zes maanden: plus 11,5 procent tot 3450 euro/m2. Ook op vijf jaar is het de regio met de sterkste prijsontwikkeling (+42,5%) in de provincie.

Zaventem rukt op

In de kijker

Burenberg wordt een nieuwe wijk in het centrum van Leuven. Het project tussen de Brusselsestraat, de Kaboutermanstraat en de Goudsbloemstraat combineert de oude locatie van de Acco-drukkerij met het kloostergebouw van de Broeders van Liefde en aanpalende eigendommen, waaronder drie historische arbeiderswoningen.

Met een gevarieerd programma mikt de projectontwikkelaar ION op een divers publiek. Er komen 125 appartementen en studio’s, 16 eengezinswoningen, 29 colivingkamers, 67 studentenkamers, 19 sociale appartementen en een woon-zorgcentrum met 46 kamers en 27 assistentieflats.

Zaventem rukt op

Het Leuvense ontwerpbureau BUUR tekende het masterplan. Voor de architectuur deed ION een beroep op POLO Architects, OYO Architects en het Italiaanse bureau C+S Architects. De erfgoedspecialist aNNo Architecten ontfermt zich over de herinrichting en duurzame renovatie van het kloostergebouw. De prijzen van de appartementen starten vanaf 287.000 euro. Voor de woningen met drie slaapkamers bedraagt de startprijs 536.000 euro.

Zaventem rukt op

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content