ZAVENTEM EN ABC

De westpoort van de EU

Drs. Bart Van Leeuwen is door de directie en de raad van commissarissen van Schiphol nv aangeduid als hoofdonderhandelaar voor de gesprekken met Zaventem (in concreto BATC en de Belgische regeringen federaal en gewestelijk). Hij heeft de opdracht om hierin voorlopig zijn prioritaire taak te zien. Drs. Van Leeuwen vormt samen met president-directeur-generaal Smit en ir. Ruud Uylenhoed het leidinggevende triumviraat van Schiphol nv. De benoeming van Bart Van Leeuwen bewijst de belangrijkheid voor Schiphol van de onderhandelingen met Zaventem. Noch voor de alliantie met Brisbane (Australië) of Kennedy Airport (New York) werd een onderhandelaar van dat niveau aangewezen.

De vrijage tussen de luchthavens van Zaventem en Schiphol wordt dus verhevigd. Schiphol nv zoekt een uitbreiding van de capaciteit onder de rook van Amsterdam en beseft dat de plannen om in zee voor de Nederlandse kust te bouwen onbetaalbaar zijn ; Zaventem bezit een mooi overschot aan vertrek- en aankomsturen ( slots) en kan een inspuiting van internationalistisch, visionair management gebruiken. Aanvankelijk voerden Schiphol en het Ierse Aer Rianta samen de gesprekken met de Belgen. Aer Rianta is een uitbater van luchthavens en belastingvrije winkels. De Ieren (zie Trends, 17 juli 1997) haakten af om interne redenen. De voortgang van het dossier ligt nu uitsluitend in Nederlandse en Belgische handen. Schiphol heeft daartoe Schiphol Belgium nv opgericht.

Het project Schiphol-Zaventem heeft als werktitel, de ABC-luchthaven. Naast Zaventem willen de Belgische geïnteresseerden en de Nederlanders ook Charleroi betrekken bij de samenwerking. A staat voor Amsterdam, B voor Brussel, C voor Charleroi. Na JFK in New York, ABC in de Benelux, de westelijke poort van de Europese Unie ?

Minister van Verkeer Michel Daerden (PS) is de plannen genegen. Het struikelblok zijn de voordelige voorwaarden waaronder de Belgische topholdings Generale Maatschappij en Groep Brussel Lambert zich ooit genesteld hebben bij BATC. Wie hen wil opvolgen of aanvullen, moet met een smak geld over de brug komen.

Schiphol is een duizendpoot. Bij de privatisering van de luchthaven van Düsseldorf tonen de Nederlanders eveneens hun belangstelling, schrijft het Duitse magazine Focus. Schiphol nv zou in tandem rijden met de bouwonderneming Hochtief en dat Hochtief is in de slag met… Aer Rianta voor de luchthaven Düsseldorf. Een rechtstreekse inmenging van Schiphol in het dossier werd verworpen door de minister van Economie van Noordrijn-Westfalen. Langs de achterdeur zijn de Nederlanders toch aanwezig. Deze interpretatie wordt ontkend bij Schiphol nv. De luchthaven van Düsseldorf werd door een zware brand vernietigd. Hochtief ontving de herbouwopdracht en haalde Schiphol nv in het consortium om de beste kennis te kopen over de uitbating van een luchthaven.

MICHEL DAERDEN (MINISTER VAN VERKEER) Heeft oren naar een ABC-luchthaven voor de Benelux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content