Yves Radelet

Yves Radelet was ooit bakker, slager en kaasmaker. Nu heeft deze veelzijdige kok een eigen restaurant in Luxemburg.

De aanwezigheid van de Europese instellingen en de meer dan 170 banken zorgt in Luxemburg voor een uitgebreid cliënteel dat op niveau wil tafelen. Geen wonder dus dat de hoofdstad van het Groothertogdom een rijke keuze aan gastronomische eethuizen presenteert, waar overwegend klassiek en Frans wordt gekookt.

Een nieuwkomer is restaurant Yves Radelet. Zijn eethuis kwam in de plaats van restaurant Jan Schneidewind, die potten en pannen verhuisde naar het Mercedes Café Luxembourg (45 rue de Bouillon). Oude, getrouwe klanten zullen op het eerste gezicht de verandering nauwelijks merken, want de inrichting met de houten balken aan het plafond, de muren uit natuursteen, de klassieke kasten en stoelen, bleef na de overname onveranderd.

Het restaurant ligt in het verkeersvrije centrum, op een steenworp van de Place d’Armes. Mireille Radelet ontvangt en moet haar draai nog vinden. Achter de schermen werkt Yves Radelet. Deze veelzijdige vakman kreeg een koksopleiding en leerde vervolgens voor bakker, slager en kaasmaker. Yves en Mireille Radelet kwamen in maart van La Bonne Auberge in Gaichel naar Luxemburg-stad. De kok verdedigt de traditionele Franse feestkeuken, die hij op een persoonlijke manier actualiseert.

Wij kwamen voor de lunch en troffen slechts enkele bankiers. De spijskaart is ingedeeld in ‘les Classiques’ en ‘les Evolutifs’ en de prijzen van de gerechten zijn, naar Luxemburgse normen, van een niveau dat je onberispelijke kwaliteit mag verwachten. Om goedkoop en snel te eten is er een driegangenlunch voor 26 euro (38 euro met wijnen). Het menu ‘Retour de l’Été’ van drie gangen met keuze kost 45 euro. Wij hadden tijd en kozen het ‘Menu Découverte’ (60 euro en 90 euro met wijnen).

Op tafel kwamen in huis gemaakte bierworst, soesje met tomaat en mousse van ham als enigszins ouderwetse maar lekkere knabbelaars, gevolgd door drie amuusjes: gegrilde, taaie kalfslever, witte kool met jeneverbessen en geklopte room en mousse van parmezaan met krokant van noten. Het eerste gerecht was blinis van in huis gerookte zalm, in limoncello, zout en citroen gemarineerd. Aan de andere kant van de tafel kwam een delicate terrine van ganzenlever met mascarpone, kaneelbrioche en compote van zure kersen. Voor het tweede gerecht werd langoustine verpakt in brickdeeg, krokant gebakken en op het bord gebracht met laagjesgebak van aardappel, selder en olie van witte truffel, mousse van paprika en saus met kurkuma. Hoofdgerecht was het malse vlees van konijnfilet, opgediend met een smakelijke fondue van uien, ravioli met gehakte bout als vulling en citroenboter. Deze verzorgde en royale maaltijd werd afgerond met in huis gemaakte kazen (camembert, munster, geitenkaas met noten enzovoort) en een nagerechtenbord met nem, gevuld met rabarber en pistache, sorbet van rabarber en Luxemburgse Riesling, gelei van rabarber met mousse van bittere amandel en chocolade met krokant van rabarber.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content