Wordt De Post bedreigd?
Vorige week bepleitte TPG Post in Nederland een snellere liberalisering van de postmarkt. Aan de Nederlandse overheid stelde TPG voor om het monopolie op brieven vanaf 2004 in te perken. Vandaag bezit TPG het alleenrecht voor het bezorgen van brieven tot 100 gram; vanaf 2004 zou die grens 50 gram worden. Een volledige opening van de postmarkt zou vanaf 2007 mogelijk moeten zijn, tenminste als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hetzelfde doen. In beide gevallen is dat twee jaar eerder dan Europa vorig jaar heeft afgesproken.
De Post, de Belgische tegenhanger van TPG Post, zal dit niet graag zien gebeuren. De Post is nog lang niet klaar voor een competitieve open markt. Moet Bernard Damiens, bij De Post verantwoordelijk voor alle contacten met de Europese Commissie, zich al richting Commissie wenden?
TRENDS. Is het voor De Post een probleem dat Nederland sneller wil liberaliseren?
BERNARD DAMIENS (DE POST). “Als het voor hen leuk is, dan is dat voor mij oké. TPG werkt in andere omstandigheden. De Nederlanders hebben hun herstructurering afgerond. Hun infrastructuur staat op een hoog niveau, en competitief staan ze sterk. Het is makkelijk zo’n voorstel te doen als je weet dat je geen risico loopt.”
België kan hier niet volgen?
DAMIENS. “Neen, ons netwerk is er nog niet. Daarom ondersteunen we het standpunt van Europa: de liberalisering moet gradueel en gecontroleerd gebeuren. De eerste stap is voor 2003, dan volgt een tweede in 2006 en ten slotte wordt in 2009 de balans opgemaakt om eventueel naar een volledige liberalisering te gaan.”
Maar als drie belangrijke landen beslissen om volledig te liberaliseren, dan kan Europa dit schema toch niet aanhouden?
DAMIENS. “Die drie landen hebben niet genoeg stemmen om het proces te veranderen. In Europa werken er 1,4 miljoen personen in de postbranche. Twintig tot 25% daarvan zal moeten verdwijnen. Daar hebben we tijd voor nodig, en de Europese kalender geeft ons die tijd. Voor ons en voor concurrenten is het belangrijk om juridische zekerheid te hebben. Het tempo mag niet midden in het proces versnellen of vertragen.”
Maar consequent daarmee zou er dan in 2009 een volledige liberalisering moeten komen. De huidige, wollige formulering maakt alles mogelijk.
DAMIENS. “Het is een zeer delicate en politieke formulering die noodzakelijk was om een compromis mogelijk te maken. Maar iedereen weet dat in 2009 de markt volledig open zal zijn.”
G. M. [{ssquf}]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier