Woodland blijft overeind

GARY WOODLAND Heeft zijn eerste grandslamtoernooi te pakken. © REU

Gary Woodland heeft zijn eerste overwinning in een grandslamtoernooi te pakken: vorige zondag won hij de US Open op het mythische parcours van Pebble Beach. De overwinning van de 35-jarige Amerikaan is de vijfde op rij van een Amerikaan in de US Open, na Jordan Spieth (2015), Dustin Johnson (2016) en Brooks Koepka (2017 en 2018). Hij is ook de 21ste winnaar van de recentste 27 grandslamtoernooien.

In het slot van de wedstrijd kreeg Woodland het nog knap lastig, toen zijn naaste achtervolgers kwamen opzetten. Bij het ingaan van de laatste ronde was de algemene verwachting dat hij ten prooi zou vallen aan stress. De Amerikaan had nog nooit gefinisht in de top tien van een major. Op een bepaald moment leek hij zelfs een vogel voor de kat. Maar Woodland bleef spelen als een burcht van zelfvertrouwen. Hij was sterk in alle onderdelen van het spel. Hij sloopte eerst de Engelsman Justin Rose en bleef daarna rustig en beheerst slaan. Ook de indrukwekkende terugkeer van Brooks Koepka, die ervan droomde de US Open voor de derde keer op rij te winnen, kon Woodland niet uit zijn lood slaan. De man uit Kansas won de US Open met drie slagen voorsprong.

Terwijl Europa in de Ryder Cup de baas blijft, kunnen de Europese topspelers maar geen vuist maken in de toernooien van de grand slam. Van de voorbij vijftien majors wonnen ze er amper vier. Net zoals Justin Rose leek Rory McIlroy even het laken naar zich toe te trekken, maar de Noord-Ier ging alweer onderuit in de laatste ronde: een dubbele bogey op de tweede hole.

Degelijke halfgod

In het Amerikaanse kamp kwam Tiger Woods er niet aan de pas. Sommige waarnemers dachten dat hij de lijn zou doortrekken na zijn overwinning op de Masters, maar de realiteit is natuurlijk anders. Op zijn 43ste speelt de vroegere halfgod wel weer op een degelijk niveau, maar de nieuwe generatie spelers bezorgt hem veel meer concurrentie dan zijn generatiegenoten destijds deden. Op Augusta speelde Tiger Woods op een uitmuntend niveau, omdat hij het parcours daar perfect beheerste. Maar die prestatie kon hij niet herhalen in het PGA Championship en de US Open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content