Wim van der Leegte kreeg zijn beste advies van een toevallige bezoeker

Wim van der Leegte is de Nederlandse eigenaar en voorzitter van het directiecomité van VDL Groep. Met 82 fabrieken in 18 landen, vooral in Nederland en Vlaams-België, bijna 9200 werknemers en een geconsolideerde omzet in 2013 van 1,7 miljard euro, is VDL Groep een zwaargewicht.

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

Wim van der Leegte, sinds 1966 actief in de onderneming, kreeg zijn beste advies 37 jaar geleden van een toevallige bezoeker in een van de fabrieken. “Het is zo lang geleden, jammer genoeg ken ik zijn naam niet meer. Maar hij stelde me de vraag: ‘Praat je wel genoeg met je mensen’? Dat ben ik dan meteen beginnen te doen. Het heeft mij een bedrijf opgeleverd waar iedereen samenwerkt, zodat we het optimale eruit kunnen halen. Wij zijn heel open naar onze mensen. We praten over alles met hen. Als je iets wil maken, kan je beter met 100 mensen in de fabriek erover praten, dan het alleen te doen. Zo maak je een team.”

“Ik heb graag dat alle mensen begrijpen waar het om gaat, en alle neuzen in dezelfde richting staan. Vanaf 1977 begon ik met een overlegstructuur. Vrijdagavond, na het werk, haalde ik alle voorlieden uit de fabriek. We gingen samenzitten met de mensen van verkoop en werkvoorbereiding. We bekeken de balans, de resultatenrekening. Hoe komt een uurprijs tot stand? Hoe calculeer je? Als we op een product tien procent verloren, ging ik niet bij de klant zeuren en tien procent meer eisen. Ik ging eerst aan de eigen mensen vragen of we het werk wel goed deden. Kunnen we het niet anders doen? Als honderd mensen nadenken over dat product, heb je meer kans dat het beter wordt dan wanneer alleen de directeur erover denkt”.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content