“Wij zullen nooit zonder fabriek zitten”
Bij Alcatel Bell sneuvelen 234 banen, en onlangs werd internetdochter The EûCorporation verkocht. Maar volgens topman Julien De Wilde komt de positie van de Belgische Alcatelûpoot niet fundamenteel in gevaar.
TRENDS. Volgens Alcatel-topman Serge Tchuruk ligt de toekomst en ambitie van de groep in een bedrijf zonder fabrieken.
JULIEN DE WILDE (ALCATEL). “Er is een hele hetze geweest rond die uitspraken van Tchuruk. Ik kan u verzekeren dat Alcatel nooit zonder een fabriek zal zitten. Wat Tchuruk duidelijk heeft willen maken, is dat Alcatel een bedrijf is waar de grijze massa belangrijk is en niet de manufacturing. Een voorbeeld: dertig jaar geleden had Bell de belangrijkste houtzagerij van Antwerpen, enkel en alleen omdat die nodig was voor de verpakking van onze producten.”
Er zijn signalen dat er een overschot aan IT’ers zou komen. Is dat het gevolg van een aanwervingsstop bij de bedrijven?
DE WILDE. “Dat is niet mijn indruk. Heel wat bedrijven laten mensen afvloeien, maar gaan ook gewoon door met aanwerven. Alcatel Bell heeft dit jaar ongeveer driehonderd nieuwe mensen in dienst gekomen. Met de technologische evolutie kunnen we het ons niet veroorloven om dat proces compleet stop te zetten.”
De telecomsector is volop aan het consolideren. Zijn de mislukte fusiegesprekken met Lucent definitief verleden tijd?
DE WILDE: “Daarover zit niets in de pijplijn. De consolidatie die vandaag aan de gang is, kan alleen doorgaan. Maar dan heb ik het vooral over de dienstenleveranciers. Persoonlijk zie ik qua acquisities meer mogelijkheden bij kleinere spelers. Schaalgrootte en kosten spelen daarbij hun rol.”
Is het niet symbolisch dat Alcatel Bell onlangs The E-Corporation verkocht, een van de symbolen van de nieuwe interneteconomie in België?
DE WILDE. “Wij hadden bij de acquisitie van The E-Corporation een strategie ontwikkeld om naar de bedrijvenmarkt toe te werken. Wij wilden vanuit België een competentiecentrum voor websitebuilding opbouwen. Dat is om allerlei redenen niet gelukt. Intussen is de strategie van Alcatel veranderd naar service providing: onze klanten zijn telecom- en kabeloperatoren. Websites bouwen is niet meer de vraag van vandaag.”
Alcatel telt elf vestigingen in België, waarvan alleen al een viertal in het Antwerpse. Worden die locaties samengevoegd?
DE WILDE. “Die behoefte leeft al jaren. Alle opties worden bekeken. Maar er komen geen afdankingen door samenvoegingen.”
P.D., A.M.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier