Wie wil nog voor BNP Paribas werken?

Pierre Scohier (64) verliet op 15 november 2000 de voorzitterszetel van Cobepa. Hij wou zich de vernedering besparen zijn mandaat te zien terugnemen door de Franse hoofdaandeelhouder, BNP Paribas. Scohier vertrok niet alleen, ook financieel directeur Christophe Evers en directeur Michel Allé stapten op. De leegloop gaat verder. Vorige week keerden voorzitter Philippe Saverys en gedelegeerd bestuurder Philippe Lambrecht de Vlaamse Cobepa-dochter Ibel de rug toe. Ibel bezit onder meer een participatie in het beloftevolle biotechnologiebedrijf Virco. Onvrede met de insolente leiding van BNP Paribas en hun weigering om te dialogeren met het management en de minderheidsaandeelhouders liggen aan de grondslag van de adieus. Bij de Waalse Cobepa-dochter Mosane rommelt het eveneens, ontslagen worden verwacht.

PIERRE SCOHIER. “Ik hoopte dat er een toenadering tussen de meerderheidsaandeelhouder BNP Paribas en de Belgische minderheidsaandeelhouders mogelijk was. Ik zie aan het ontslag van de leiding van Ibel dat dit niet zo is. Bij Mosane blijft men hopen op een gesprek, maar het duurt toch allemaal erg lang.”

TRENDS. Begrijpt u de stroeve houding van Parijs?

SCOHIER. “Ik heb altijd een gelukkige verbinding gehad met Paribas. De stemming is omgeslagen onder Amaury de Sèze, de voorzitter van Paribas ( nvdr – en nu ook van Cobepa). Die is van het beginsel: ‘Ik ben baas en jullie zwijgen’. Die arrogantie en het complete gebrek aan dialoog met de minderheidsaandeelhouders en de co-eigenaars van Cobepa en Ibel zijn ontoelaatbaar. Amaury de Sèze heeft de mentaliteit van een huurling en een doder. Hij is zelfs geen eigenaar, de aandeelhouders zijn de eigenaars van een onderneming. Cobepa en Ibel zijn ideale instrumenten om zaken te doen in een van de rijkste en spaarzaamste streken van Europa. Waarom maken de Fransen die commerciële voorsprong kapot?”

Kunt u hiertegen nog iets ondernemen?

SCOHIER. “Ik zal in ieder geval aanwezig zijn op de algemene vergadering van Cobepa en ik hoop dat er veel aandeelhouders zijn om een opening af te dwingen. Sommige bestuurders van Cobepa kunnen vandaag moeilijk reageren omdat ze nog zakelijk zijn gebonden aan Cobepa, maar de ontgoocheling en de woede zijn algemeen. Belangrijke bestuurders zijn al toegesnauwd door Parijs: ‘Ofwel neem je ontslag, ofwel nemen we je mandaat terug.’ Die hele toestand is ongehoord.”

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content