Wie krijgt het contract van 630 miljoen euro?

Dimension Data Belgium rekent er niet op dat het over enkele dagen het outsourcingscontract van de Vlaamse ICT-administratie wint. Maar ook zonder dat contract doen de Brusselaars het prima.

Volgens plan beslist de Vlaamse regering op 14 of 21 december met wie ze exclusief verder wil onderhandelen over het zevenjarige informaticaoutsourcingscontract van de Vlaamse administratie. De strijd gaat tussen de tandems Dimension Data Belgium-Accenture en Telindus-EDS. “Wijzelf zijn rond. We wachten nog op de gebruikelijke adviezen van de Inspectie van Financiën en van het departement van Begroting en sturen ons advies dan naar de regering”, zegt Vlaams ICT-manager Luc Chauvin.

Gedelegeerd bestuurder Pierre Dumont van Dimension Data kiest er alvast voor om op voorhand de nederlaag te voorspellen tegen Telindus-EDS, de huidige houder van het op 630 miljoen euro geschatte contract, een van de grootste in Europa. “We maken nauwelijks een kans”, proclameert Dumont. Een drama is dat niet, vindt hij. “Voor ons is het minder belangrijk dan voor Accenture. Zij hebben de voorbereiding gedaan.”

Zelf koestert Pierre Dumont andere ambities. Hij lobbyt bij het Waals Gewest voor de overname van Wallonie Intranet (Win), de firma die in 1998 is opgericht om Wallonië het internettijdperk in te loodsen. Win is sinds 2000 helemaal van Belgacom. Het Waals Gewest klaagt nu echter dat Belgacom te weinig investeert in Win en te weinig innoveert. Waardoor Dumont, zelf afkomstig uit Namen waar Win is gevestigd, zijn kans schoon ziet om Win los te weken uit Belgacom. Voorlopig is dat vooral nog een ballonnetje dat hij graag via Data News en andere media oplaat. Het dossier is nog niet tot op de agenda van de raad van bestuur van Belgacom geraakt en het is, voorzichtig gesteld, niet uitgesloten dat de wakkere Dumont met zijn uitspraken vooral Belgacom onder druk wil zetten. “Ik praat graag openlijk over mijn strategie”, countert Dumont, die in de zomer graag in een kever rondtoert op de Europese circuits van de Volkswagen Fun Cup.

Win heeft een zeventigtal werknemers, 17,5 miljoen euro omzet en bijna 1 miljoen euro bedrijfswinst (2006), en zou een prima aanvulling zijn voor Dimension Data. Maar ook zonder Win is Dimension Data de onbetwiste nummer twee onder de Belgische netwerkintegratoren, na Telindus Belgacom ICT.

Profiteren van overname Telindus

Didata, zoals Dimension Data zich laat noemen, is een Zuid-Afrikaanse groep die met zijn 10.600 werknemers een bedrijfswinstmarge van slechts 3,5 % boekte. Europa is dan nog eens het zorgenkind van de groep, die veel beter presteert in Afrika, het Midden-Oosten, Australië en Azië. Didata Europe vertegenwoordigt exact een kwart van de groepsomzet, maar slechts 6,5 % van de bedrijfswinst. De Europese bedrijfswinstmarge was in 2007 amper 0,9 % en dat was dan nog een forse verbetering tegenover de 0,2 % van 2006. De activiteiten in dienstverlening, die normaal winstgevender zijn, groeiden maar met 6,1 % in Europa, veel minder dan de gemiddelde groei van diensten in de groep (25,3 %).

Didata scoorde in 2007 in België (het boekjaar sluit op 30 september) 104 miljoen euro geconsolideerde omzet met een 250-tal medewerkers. Volgens Dumont was de groei ruim 30 %, een stuk boven het Europese groepsgemiddelde van Didata, dat 17 % bedroeg, gemeten in euro. “Hooguit 2 % is afkomstig van internationale contracten elders”, zegt Dumont.

De firma profiteert van de trend om netwerkfuncties uit te besteden aan specialisten en van het herstel van de telecomsector sinds de rampjaren 2001-2003. Bijna twee derde van de Europese omzet komt uit de distributie van ‘producten’ – typisch voor telecomoperatoren – en Didata profileert zich daar als de laatste grote onafhankelijke netwerkintegrator. BT kocht al eerder een reeks dienstverleners en deze zomer nog de Waverse netwerkintegrator INS. Telindus ging naar Belgacom, Getronics naar KPN. Zulke operatoren zien in netwerkconsultants een toegangspoort tot de klant en ze willen die graag zelf controleren. Van de weeromstuit maakt dat Didata geliefd bij de kabeldistributeurs en al wie onafhankelijk van een operator wil werken. Het is een publiek geheim dat Didata profiteert van wat een oud-Telindusdirecteur de “turbulentie in de markt” noemt door de omvorming van Telindus tot Telindus Belgacom ICT.

Accenture zelf (1150 werknemers in België, 231 miljoen euro omzet in 2006) kwam bijna vanzelfsprekend bij Didata terecht wegens gebrek aan alternatieven, al laat Jos Vrancken, verantwoordelijk voor de publieke sector bij Accenture, weten dat “voor netwerkbeheer Didata het beste alternatief was op de markt”. De twee werken ook internationaal geregeld samen.

Kies de winnaars

De kern van het succes van Didata zijn de stevige banden met kernspelers als Cisco, EMC en Microsoft, naast – ook in België – hun sterke positie in callcenters.

Cisco. Didata, het voormalige Comtech, heeft vanaf het begin in netwerking voor het internetprotocol (IP) gekozen en is nu in België goed voor 20 tot 25% van de omzet van Cisco, alle apparatuur door elkaar genomen, bevestigt Cisco. De mooiste trofee dit jaar was een vijfjarig contract van 25 miljoen euro met het Europees Parlement om 23.000 Cisco IP-telefoons, een gigabitnetwerk, beveiliging en videoconferentiefaciliteiten te leveren. Didata concurreert hier met de distributeurs van grote jongens als Alcatel, Siemens, Nortel of Avaya, maar het was de enige aanbieder. Nu Microsoft de trend naar converged communications adopteert, kan dit segment – dat dit jaar al 48 % groeide bij Didata als groep – alleen nog maar sneller uitbreiden.

EMC. Op zich groeit EMC maar zo’n 7 à 10 % per jaar in opslagsystemen, maar het schuift meer en meer werk door naar distributeurs zoals Didata. Volgens Pierre Dumont is Didata nu de tweede grootste EMC-partner in België voor opslagsystemen op basis van IP, na Fujitsu-Siemens Computers. “En we zijn nog maar twee jaar op de markt”, glundert Dumont. Algemeen directeur Geert Vanpeteghem van EMC ziet twee redenen voor het succes van Didata. Storage area networks sluiten technologisch steeds nauwer aan bij de gewone bedrijfsnetwerken, waarin Didata grote ervaring heeft, zegt hij. En Didata werkt nauw samen met Cisco, dat datacenters hoog op zijn prioriteitenlijst heeft. Vanpeteghem: “Didata heeft ook Microsoft- en datacentercompetenties aangetrokken en de trends naar outsourcing en remote management spelen in hun voordeel.”

Microsoft. Al meer dan de helft van de Belgische omzet zit in activiteiten die niet strikt telecom zijn, zegt Dumont: de organisatie van callcenters, datacenters, beveiliging, .Net-ontwikkeling. Didata rekent onder meer op flink wat inkomsten uit de migraties naar Microsoft Vista, een terrein waar die andere netwerkintegrator en outsourcer, Getronics, een belangrijke concurrent is. Drie jaar geleden nam Didata ook het Mechelse Euricom over, dat Microsoft .Net-oplossingen programmeert. Daardoor duikt Didata nu op in aanbestedingen die vroeger strikt naar softwarebedrijven zouden zijn gegaan. Een verdere groei is te verwachten omdat Dimension Data voluit gaat voor de implementatie van de Unified Communicationsinfrastructuur van Microsoft, die naadloos in zijn portfolio past.

Callcenters houden een veertigtal werknemers van Didata België bezig, het resultaat van de geslaagde overname van Planet CTI in 2000. “Wij hebben de zwaargewichten in de sector: Dexia, Fortis, Mobistar, Base, DHL, FedEx …”, zegt Dumont. “Wij verkopen daar weinig licenties. Klanten hebben die al. Het is vooral design, campagnemanagement, het herschrijven van de scripts van de agenten. Zeer dienstengeoriënteerd.” Dimension Data implementeert al zes jaar Genesys (Alcatel) en recenter ook Cisco en Avaya.

Overnamedoelwit

De lage rentabiliteit is typisch voor de branche, maar ze voedt de speculatie dat ook Didata een overnamedoelwit is. Didata staat op de beurs van Johannesburg en op de London Stock Exchange. “Er gaan geruchten dat BT interesse heeft, maar ze zouden een prijs bieden die lager ligt dan wat het aandeel tegenwoordig noteert. Als je rekent dat je van een overnamebod toch een premie mag verwachten, zijn we zeer, zeer duur,” zegt Dumont, een vader van twee jonge kinderen. Net zoals Telindus destijds wordt Dimension Data in de praktijk gecontroleerd door een groep vaste aandeelhouders rond de feitelijke stichter, uitvoerend voorzitter Jeremy John Ord, die de onderneming van een lokale speler tot een wereldbedrijf heeft opgetild. Maar Didata blijft kwetsbaar. Dumont: “Ons doel is om diensten te ontwikkelen die zo rendabel zijn dat we gewoon onbetaalbaar zijn voor een overnemer. Als we onze groeistrategie en rentabiliteit van vandaag kunnen houden, kunnen we alleen blijven doorgaan en meer in de tuin van HP en IBM spelen dan in de zuivere telecom.” Dimension Data heeft vandaag een beurskapitalisatie van ongeveer 1,3 miljard euro.

Dumont blijft stil over de winstcijfers in België. Vorig jaar verloor Dimension Data hier officieel nog 1,2 miljoen euro, maar dat is na de managementfee van het moederhuis. Het verlies werd ook gedeeltelijk gecompenseerd door de half miljoen euro nettowinst bij softwarebouwer Euricom.

Terug naar het outsourcingcontract met de Vlaamse gemeenschap. “Alle actoren hebben gezegd dat het contract geschreven was in het licht van de continuïteit van het huidige contract. Dus de kansen van Accenture en Dimension Data zijn klein”, zegt Dumont. “In grote outsourcingcontracten moet een klant toch al echt lijden om te beslissen van leverancier te veranderen, tenzij de concurrentie met een zeer innoverende insteek komt. Wij hebben geprobeerd om in ons aanbod varianten op te nemen om het contract opener te maken dan het lastenboek eiste, maar of het iets uithaalt …”

Eerder dit jaar voorspelde Dumont in De Tijd dat de omzet voor Didata in België dit jaar zou uitkomen op 80 miljoen euro. Achteraf bekeken was dat een onderschatting met 24 miljoen euro, of 30 %. Een bedrag dat in de ordegrootte ligt van het verwachte aandeel van Telindus in het nieuwe outsourcingscontract.

Door Bruno Leijnse/Foto Thomas De Boever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content