WIE IS WIE IN DIEPVRIESLAND?

De sector zit niet alleen op een kluitje rond Roeselare, hij bulkt bovendien van de familiale banden. We geven een overzicht, volgens datum van oprichting. In een rangschikking per bedrijfsgrootte prijkt Ardovries – intussen omgedoopt tot het internationaal klinkende Ardo – op de eerste plaats. Daarna volgt de strijd om de tweede stek, die afhankelijk van bron en berekening nu eens door Pinguin, dan weer door Dujar-din Foods wordt opgeëist. D’Arta voert het peloton aan van de kleinere spelers. Let wel: de cijfers zijn – behalve bij Pinguin – niet geconsolideerd, maar geven een beeld van de orde van grootte.

Pinguin – familie Dejonghe

De familie Dejonghe is pionier in meer dan één opzicht. André, telg uit een transportonderneming, start in 1965 met een diepvriesbedrijf. Vandaag runnen de neven Koen, Jan en Herwig het flink uit de kluiten gewassen Pinguin. Als eerste en voorlopig enige bedrijf uit de sector stapt Pinguin in 1999 naar de beurs. Eerder, in de jaren zeventig, staat André Dejonghe ook al mee aan de wieg van Westfro en Unifrost.

Omzet 152.096 miljoen euro (*) (**)

Personeel 760

Cashflow 14.356

(*) Alle bedragen in de korte tabellen worden in miljoen euro gegeven.

(**) Bron van alle cijfers: Trends Top 30.000.

Westfro – familie Dick

Michel Dick ziet als belangrijke groentehandelaar de evolutie aan en besluit in 1971 om ook de stap te zetten. André Dejonghe stapt ook in het aandeelhouderschap, tot in de jaren tachtig. Dochters Rita en Regina Dick voeren vandaag het commando. Broer Roger Dick gaat zijn eigen weg en drukt met Pasfrost en Dicogel zijn eigen stempel op de sector.

Omzet 52.678

Personeel 147

Cashflow 6024

Dujardin Foods (Unifrost) – familie Richard Haspeslagh

Opgericht in 1974, met alweer de onvermijdelijke André Dejonghe, die uitstapt in de jaren tachtig. De groentehandelaar Richard Haspeslagh doet ook mee. Zijn zonen leiden vandaag het bedrijf, al betekent dat in de praktijk dat Paul Haspeslagh de operationele activiteiten op zich neemt. De twee andere broers, Marc en Philippe, zijn respectievelijk arts en professor (aan het befaamde Insead in Fontainebleau). Rechterhand van Paul Haspeslagh is Dirk Decoster, tevens voorzitter van de beroepsfederatie Vegebe. In 2000 smelt men alle vestigingen samen onder de naam Dujardin Foods.

Omzet 112.731

Personeel 287

Cashflow 7401

Pasfrost – familie Lafaut-Hoflack

Roger Dick (zie Westfro) huwt met Marie-Christine Lafaut, dochter van groenteboer Henry Lafaut. Met zijn schoonvader zet hij Pas-frost op in 1977, maar hun wegen scheiden. De zoon Patrick La-faut zet Pasfrost alleen voort. Zus Bernice Lafaut huwt met Daniël Dejaeghere, in 1984 richt het koppel het bedrijf Dejaeghere op. Kinderen Gerard en Mieke zitten vandaag mee aan het stuur. Roger Dick en Marie-Christine gaan intussen alleen verder met Dicogel.

Omzet 43.712

Personeel 78

Cashflow 4438

Ardo (Ardovries) – familie Eduard Haspeslagh

1977 is een goed jaar voor de sector, want ook Ardo ziet het levenslicht. Eduard, broer van Richard (Unifrost), zoekt ook zijn heil in diepvriesgroenten. Wanneer hij midden jaren negentig de troon verlaat om plaats te ruimen voor zijn zonen Jan, Ignace, Bernard en Xavier, mag Ardo zich marktleider noemen.

Omzet 367.292

Personeel 1919

Cashflow 29.734

Horafrost – familie Hoflack-Lafaut

Een kruisbestuiving heet zoiets: terwijl Henry Lafaut huwt met Marcella Hoflack, doet zijn zus Yvonne hetzelfde met de broer van Marcella, Michel Hoflack. Laatstgenoemde besluit in 1978 de stap te zetten met Horafrost. Begin jaren negentig neemt Michel het ter ziele gegane Haliro over en doopt het om tot Homifreez. Zonen Patrick, Jacques, Marc en Luc Hoflack staan vandaag in voor de operationele leiding.

Omzet 36.253

Personeel 87

Cashflow 6639

Dicogel-Begro – familie Roger Dick

Hier is hij weer: Roger Dick (zie Westfro en Pasfrost) start met zijn echtgenote Marie-Christine Lafaut in 1980 Dicogel. Een zware brand legt het bedrijf in 2000 volledig in de as. Maar Roger Dick start meteen opnieuw in Moeskroen (waar nu zoon Hein het bedrijf leidt) en zorgt in 2001 voor een consolidatie avant la lettre door samen met de broers Marc en Hans Behaegel van Begro een nieuwe constellatie uit te voeren. Dickstar is de overkoepelende vennootschap van onder meer Dicogel en Begro. Begro van de broers Behaegel werd in 1984 opgericht met de steun van de Gimv. Roger Dick is met Roger Mylle ook actief in de aardappelverwerker Roger & Roger, dat nu het Belgische chipsmerk Croky nieuw leven gaat inblazen.

Omzet 29.371 (*)

Personeel 86

Cashflow 2649

(*) Deze cijfers slaan alleen op Dicogel.

D’Arta – familie Talpe-De Backere

De jongste telg uit diepvriesland heet D’Arta, en werd in 1989 opgericht door Johan Talpe en Jean-Pierre De Backere. Talpe leert de knepen aanvankelijk bij Ardovries, maar probeert het in 1983 zelf met Primeur. De Backere (die aan de wieg stond van het failliet gegane Haliro, dat door Horafrost werd omgedoopt tot Homifreez) vergezelt hem het jaar daarop. Maar Primeur draait niet zoals verhoopt en wordt verkocht aan de aardappelfamilie Van Den Broeke (Lutosa). In 1989 probeert het duo het opnieuw, dit keer met meer succes. In 1994 neemt D’Arta het bedrijf Jabell (1971) van de familie Debrabandere over.

Omzet64.397

Personeel104

Cashflow5003

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content