Wie is hier de feministe?
Frits Bresseleers, de voorzitster van de Belgische Vereniging van Vrouwelijke Bedrijfsleiders, hanteert als motto ‘Positieve signalen, maar geen positieve discriminatie’.
Op 17 mei vierden de vrouwelijke bedrijfsleiders over de hele wereld feest. In België organiseerde de Belgische Vereniging van Vrouwelijke Bedrijfsleiders een bezoek aan het Brusselse parlement en een bijeenkomst in De Warande. Nog voordat iedereen goed en wel neerzat, riep voorzitster Frits Bresseleers (53): “Ik ben geen feministe en wij zijn geen vriendinnenclubje. Ik zet mij af tegen het extreme feminisme. Positieve discriminatie van vrouwen hoeft voor mij niet.” Maar meteen ook voegde het bedrijfshoofd van het Antwerpse kledinghuis Trade Fashion eraan toe: “Opgepast, ik ben de vrouwen die voor gelijke rechten hebben gevochten dankbaar.”
Bresseleers, kunsthistorica van opleiding, wil als voorzitter het leven van de werkende vrouw vergemakkelijken. Voorzieningen zoals crèches en wasdiensten op het werk zijn voor haar basisvereisten. “Dat is niet discriminerend, want ook de nieuwe man kan daarvan gebruikmaken,” aldus de moeder van vier kinderen. Ook sommige vooroordelen wil ze wegwerken. “Neem nu de traditionele bankier die – zoals ik zelf heb meegemaakt – het moeilijk heeft om een lening toe te kennen aan een vrouwelijke ondernemer. Dergelijke mensen moeten we met positieve signalen benaderen.”
Positieve signalen, maar geen positieve discriminatie, is haar motto. “Regels zoals een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in een bedrijf werken niet. Een jobinvulling moet gebaseerd blijven op kennis en kunde.”
Bresseleers positioneert de Belgische Vereniging van Vrouwelijke Bedrijfsleiders als een internationale professionele organisatie. “Natuurlijk zijn we blij om elkaar te zien, maar toch weegt de economische factor door.” Het pas ontworpen label moet de kenmerken van de vereniging verwoorden: professioneel, collegiaal en baanbrekend.
Bresseleers verzet zich tegen het klagende feminisme van de pioniers van de strijd tegen discriminatie. Maar zelfs in de bij uitstek democratische structuren merkt ze nog scheeftrekkingen. “Zoals vrouwelijke politici de voorbije weken in de steek werden gelaten door hun mannelijke collega’s is toch wel bedroevend.”
A.G. [{ssquf}]
Naam: Frits Bresseleers (53).
Wordt: voorzitster van de Belgische Vereniging van Vrouwelijke Bedrijfsleiders. Bresseleers is daarnaast bedrijfsleider van Trade Fashion (omzet 2001: 1 miljoen euro).
Vrije tijd: kunst, cultuur, vrijwilligerswerk.
“IK ZET MIJ AF TEGEN HET EXTREME FEMINISME.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier