Wetstraat, nr. 62

Het begon met het pand in de Wetstraat nummer 62. Maar daar bleef het niet bij: vandaag worden ook de Nieuwstraat, de City 2, de Leopoldwijk en de kanaalzone gerenoveerd. Brussel in het nieuw.

Begint Brussel aan een onmogelijke opdracht? Misschien niet. De initiatieven die hier en daar worden genomen, bewijzen dat de situatie gunstig evolueert. Zelfs de grootste sceptici kunnen daar niet omheen. Enkele voorbeelden: de herwaardering van de Nieuwstraat, de renovatie van City 2, de verfraaiing van de Leopoldwijk dankzij een architectuurwedstrijd, het opstarten van het Internationaal Centrum voor Stad en Architectuur (ICSA) in Elsene… Ook de veranderingen in de Wetstraat leggen de mentaliteitsverandering in Brussel bloot. Zo hebben de eigenaars er zich voor de eerste keer verenigd in een comité. Voortaan verdedigen ze eensgezind elkaars belangen.

Wetstraat.

“We waren in een vicieuze cirkel terechtgekomen,” legt Sefik Bikiye, één van de vier partners van het Atelier d’Art Urbaine, uit. “De wijk was zo vervallen dat de eigenaars hun gebouwen niet meer verhuurd kregen. De straat liep gewoon leeg, wat het verval alleen maar verergerde. Deze situatie ontmoedigde bovendien de huurders die wél wilden blijven. Ook investeerders begonnen geleidelijk aan in te zien dat de waarde van hun onroerende goederen aan het ineenstorten was. De vernieuwing van nummer 62 in de Wetstraat was een keerpunt. Vandaag proberen we de straat opnieuw een goed imago te geven. En we willen aantonen dat men ook in een bestaande structuur een nieuw gebouw kan neerzetten.”

Belangrijk aan het Wetstraat-project is dat het een opwaarderingsbeweging in gang zette. Die trekt huurders aan, die op hun beurt investeringen mogelijk maken. Atelier d’Art Urbaine wil nu beginnen met de renovatie van zeven gebouwen tussen de Wetstraat en de Jozef II-straat. Kostprijs: 3 miljard frank. Er worden doorgangen gemaakt tussen de twee straten (pleintjes, parkjes, hangende tuinen…) zodat de verschillende gebouwen complementaire gehelen worden. Deze flexibiliteit is een belangrijke troef op de vastgoedmarkt. Zowel grote als kleine huurders kunnen er terecht. Vijftien gebouwen zullen een dergelijke verjongingskuur ondergaan. “Over een tiental jaar, als ook de openbare ruimte aangepast is (nieuwe verlichting, bredere voetpaden…), zal de Wetstraat opnieuw een centrale, prestigieuze as worden.” aldus Sefik Birkiye.

Kanaal.

Dezelfde werkwijze wordt momenteel gehanteerd voor de havenbuurt rond het kanaal, die sinds het wegvallen van de douane aan het verkommeren was. Een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) maakte snel ingrijpen mogelijk. En er is hoop: het uitstekend werk op de Leopoldlaan – met de oprichting van de gebouwen van de Franse Gemeenschap en Jeniffer I en II – heeft zich inmiddels doorgezet tot op de Havenlaan.

Sefik Bikiye: “We hebben voor een mix van functies gekozen, zonder de specifieke kenmerken van de wijk uit het oog te verliezen. Zo is de kanaalzone hoofdzakelijk een diestenzone, maar er werd ook een groot aantal nieuwe of vernieuwde woningen opgetrokken. Ook de uitbreiding van de Kredietbank is er gekomen. Voorts zal de plaatselijke school worden gerenoveerd en legt men een park aan. In 2000 zal het project klaar zijn.” In totaal zal een strook van ongeveer één kilometer (van Sainctelette tot Tour & Taxis) worden gerenoveerd. Er is zelfs een aanlegplaats voor schepen voorzien.

V.P.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content