Wereldspeler in zetmeel

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Syral Belgium in Aalst, beter bekend als ‘den Amylum’, speelt een sleutelrol in de Franse coöperatie en eigenaar Tereos. Nu nog die sterke schommelingen van landbouwprijzen onder controle krijgen.

Een bedrijfsresultaat van 47 miljoen euro in het boekjaar 2011-2012, maar nog amper 3,3 miljoen euro in het daaropvolgende boekjaar, dat wel maar zes maanden telde. Bij Syral Belgium weten ze wat sterke schommelingen in landbouwprijzen betekenen.

Toch mag de prestatie van de nv Syral Belgium gezien worden. De onderneming uit Aalst, in de volksmond beter gekend als ‘den Amylum’, is een eerste verwerker van landbouwgrondstoffen. Die sector levert doorgaans een geringe toegevoegde waarde, tenzij er iets extra’s met de grondstoffen gebeurt.

En dat gebeurt in Aalst. Syral Belgium produceert zetmeel, glucose en bio-ethanol. Dat laatste is brandstof gemaakt uit minderwaardig zetmeel. Aalst is een van de drie producenten van bio-ethanol in België.

Solide cijfers

Maar de belangrijkste productie is glucose en zetmeel. De producten worden gemaakt via de verwerking van tarwebloem. En daarin is Aalst goed, want in het najaar — naar aanleiding van het 140-jarig bestaan van de onderneming — kondigde het bedrijf een investering aan van bijna 13 miljoen euro in een nieuwe maalderij. De verwerkingscapaciteit van tarwe klimt daarmee naar 94 ton per uur.

De fabrieksdirecteur Leo Paternot noemt de nieuwe investering een bevestiging voor de levensvatbaarheid van de fabriek. De nv Syral Belgium kon in het boekjaar 2011-2012 solide cijfers voorleggen, met een omzet van bijna 1,1 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 47 miljoen euro. De toegevoegde waarde, het verschil tussen de bedrijfsopbrengsten en de kostprijs van de door derden geleverde goederen en diensten, liep op tot meer dan 97 miljoen euro. Maar die balans heeft niet enkel betrekking op de cijfers van de fabriek in Aalst. De resultaten van zes fabrieken van Tereos-Syral, de graanverwerkende divisie van de Franse coöperatie Tereos, werden samengeteld.

Expertisecentrum

De Franse coöperatie Tereos is de eigenaar van ‘den Amylum’. Tereos-Syral heeft tien fabrieken, vooral in Frankrijk, maar ook een in Brazilië en China. In dat laatste land bouwt de coöperatie een tweede fabriek. Met een productie van twee miljoen ton zetmeel in het voorbije boekjaar is de graandochter van Tereos de vierde grootste in Europa. Als suikerproducent is Tereos het nummer vier van de wereld.

Aalst is met zijn 370 werknemers een belangrijke spil in de groep Tereos-Syral, die 1800 werknemers telt. In de ajuinenstad huist een van de drie onderzoeks- en ontwikkelingscentra van de groep. ‘Den Amylum’ is het expertisecentrum voor nieuwe productontwikkelingen.

WOLFGANG RIEPL

Syral is een van de drie producenten van bio-ethanol in België.

Landbouwgrondstoffen leveren doorgaans weinig toegevoegde waarde, tenzij er iets bijzonders mee gebeurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content