Wereldbrouwers maken zich op voor finale overnames
De jaren 2014-2015 kunnen wel eens de finale ronde inluiden van de wereldwijde consolidatie in de bierwereld. Carlsberg en AB InBev zijn er klaar voor.
De jaren 2014-2015 kunnen wel eens de finale ronde inluiden van de wereldwijde consolidatie in de bierwereld. Carlsberg en AB InBev zijn er klaar voor.
Op 25 oktober werd misschien wel de startronde gegeven voor wat de finale overnamegolf in de bierwereld wordt.
De Deense brouwer Carlsberg wordt gecontroleerd door Carlsberg Foundation. Die bezit via A en B aandelen 73 procent van de stemrechten, en heeft een economisch belang van 30 procent.
Carlsberg liet bloed-nuchter verstaan dat 51 procent van de stemrechten volstaan, en dat het economisch belang onder de drempel van 25 procent mag zakken _ naar hoeveel dan wel werd zelfs niet gemeld.
In april 2007 schudde de Deen ook al eens de kaarten van de bierwereld. Carlsberg Foundation liet toen weten dat het zijn economische belang in de brouwer wou verminderen. Een jaar later voltooide Carlsberg voor 7,6 miljard euro de grootste overname ooit in zijn geschiedenis. Het kocht, in een combinatie met de Nederlander Heineken, het Britse Scottish & Newcastle. Voor die operatie werd driftig langs de aandeelhouder gepasseerd: het aantal B aandelen verdubbelde naar 153 miljoen.
Miljardendansen
Wat in 2007 begon als een onschuldige mededeling over de verwatering van een belang van een controlerende aandeelhouder, eindigde in 2008 als het voorlopige hoogtepunt in de bierconsolidatie. De klap op de vuurpijl werd de overname in november door de Belgische-Braziliaanse combinatie InBev van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch voor 52 miljard dollar.
Vijf jaar later zijn de wereldbrouwers alleen maar groter geworden. Ze hebben de mega-overnames verteerd. De Deen kan weer miljarden vrijmaken voor een nieuwe grootschalige overname. AB InBev integreerde de Amerikaanse dochter. De referentieaandeelhouders gingen schulden aan voor de kapitaalverhoging bij Anheuser-Busch. Maar die werden al deels terugbetaald en zijn in 2014 van de baan. Alleen Heineken zit gekneld in bankconvenanten. Die verhinderen nieuwe grote schulden.
Wat wordt het? Al jaren roezemoest de markt over de ultieme overname: SABMiller, een dominante speler in onder meer Afrika, China, de Verenigde Staten en nog een rits interessante bierlanden zoals Colombia, Polen, Australië.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier