Wereld Muziektheater Festival

De eerste editie van het Wereld Muziektheater Festival brengt een vijftigtal opera- en dansvoorstellingen uit Azië en Afrika naar Nederland (en Antwerpen).

“Het idee voor dit Wereld Muziektheater Festival ontstond ruim twee jaar geleden,” zegt zakelijk leider Louis Helmer. “Wij vonden dat er, afgezien van enkele incidentele voorstellingen, in de grote zalen weinig gebeurde op het gebied van niet-westerse podiumkunsten, zeker niet voor een breed publiek.” “Een Nederlands publiek kon de voorstellingen die uit die streken naar hier kwamen, nauwelijks volgen, bij gebrek aan vertaalde teksten en begrijpelijke programmatoelichtingen,” vult artistiek leider Huib Haringhuizen aan. “Wij wilden een festival dat niet alleen fraaie dans, fascinerende muziek en prachtige kostuums te bieden heeft, maar waarbij het publiek ook de inhoud van het verhaal, de emoties, de humor, de dramatiek en de symboliek van heel dichtbij kan meemaken.”

Het eerste Wereld Muziektheater Festival, van 29 maart tot 2 juni, brengt opera’s uit Korea, West-Afrika, Taiwan en Tibet, en danstheater uit India, Indonesië en Japan naar negen Nederlandse steden enkele voorstellingen komen ook naar Antwerpen. Anders dan bijvoorbeeld het KunstenFESTIVALdesArts in België, dat uit diezelfde gewesten vooral avantgarde naar België haalt, heeft het Wereld Muziektheater Festival het woord traditie centraal staan in zijn programmatie. De voorstellingen zijn grotendeels eigentijdse creaties, of werden zoals “Ségou, de toorn der wildernis” zelfs speciaal voor het Muziek Theater Festival opgezet, maar blijken stuk voor stuk nog hun wortels te hebben in eeuwenoude tradities.

Om de boodschap zo duidelijk mogelijk te laten overkomen, zullen de voorstellingen waar mogelijk een boventiteling in het Nederlands krijgen. In Antwerpen worden de voorstellingen gespreid over deSingel, het Zuiderpershuis, en het Cultureel Centrum van Berchem. Zullen daar onder meer te zien zijn : het Ensemble van de Kraton Hadiningrat uit Surakarta (Indonesië), Yun Cho Park uit Korea, China’s Tibet Yalong Art Ensemble, en de Kuchipudi Art Academy uit India. Komen niet naar Antwerpen : het Ensemble Koteba d’Abidjan, dat “Ségou, de toorn van de wildernis” speelt, Les Go de Koteba uit West-Afrika, de Japan Gagaku Society, de Ho Lo Taiwanese Opera Troupe.

Souleymane Koly, regisseur van het Ensemble Koteba, wil alvast laten verstaan dat hij de traditie in Ségou ten tonele voert om er tegelijk eens flink aan te morrelen. “Want sommige verhoudingen zitten hier muurvast,” zegt Koly, als hij de toestand van West-Afrika ter sprake brengt. “Het zullen dus zeker geen stoffige museumstukken worden,” verzekert Huib Haringhuizen.

Max Borka

Wereld Muziektheater Festival van 29 maart tot 2 juni, in Amsterdam, Breda, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Antwerpen. Algemene informatie : tel.0031/20.66.50.600. Internet-adres : http://www.dataplace.nl/wmtf

Ensemble van de Kraton Surakarta Hadiningrat Wereld Muziektheater Festival wil voorstellingen uit Azië en Afrika verstaanbaar maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content