‘WE MOGEN ONS NIET LATEN DOEN’
Hamon haalt zijn groei almaar meer uit het Midden-Oosten en Azië, maar dat stemt CEO Francis Lambilliotte niet per se somber over de toekomst van Europa.
Heeft de industrie in Europa nog toekomst?
FRANCIS LAMBILLIOTTE. “We moeten stoppen met die defensieve scenario’s voor de industrie in Europa. Die heeft het moeilijk, maar met moed en sociale rechtvaardigheid komen we dat te boven. Dat vergt in de eerste plaats een mentaliteitsverandering. Hier werken we 35 uur per week, in Azië kloppen ze 48 uur. Misschien werken we hier iets efficiënter, maar we doen het heus niet sneller of beter dan de Aziaten.
“Kijk naar Spanje: de situatie is er dramatisch, maar de regering neemt er nu moedige maatregelen die de kosten drukken. Die tasten ook de koopkracht van de Spanjaarden zeer hard aan, maar op termijn zal dat renderen. Een land is uiteindelijk ook een soort onderneming. Als de algemene kosten te hoog zijn, dan moet je die verminderen.
“Mensen zijn intelligent. Als je aan de arbeiders en bedienden uitlegt dat ze iets meer moeten werken om onze welvaart te behouden, dan denk ik dat ze ja zeggen. Ik ben tegen fatalisme: ik stam zelf uit een lange industriële traditie. We mogen ons niet laten doen, we hebben hier nog altijd zeer grote troeven.”
Dreigt België het kneusje van Europa te worden?
LAMBILLIOTTE. “Nederland en Duitsland bevriezen de loonkosten. Alleen in Frankrijk en België blijven ze stijgen. Ik geef toe dat het pijnlijk is, maar af en toe moet je durven de teller op nul te zetten. Ik vind dat de regering-Di Rupo al moedige maatregelen heeft genomen, maar het is uiteraard verre van makkelijk en lang niet genoeg.
“Ik blijf in Europa geloven. De balans is iets te ver doorgeslagen in de vrijetijdsmaatschappij. Waarom hebben onze voorouders als zotten gewerkt om rijk te worden? Het is iets te gemakkelijk om te zeggen dat we te rijk zijn en nu maar ten onder zullen gaan, zoals het oude Griekenland of Rome. Maar we moeten onze jongeren wel opnieuw leren werken. Dat is moeilijk, maar niet onmogelijk.
“Op korte termijn moeten we vooral mikken op het creëren van toegevoegde waarde. Als onze ondernemingen meer kunnen exporteren, zullen ze ook meer jobs creëren. Natuurlijk moet je de vakbonden in dat verhaal betrekken. Uiteindelijk gaat het om een vraag van sociale rechtvaardigheid. Dat moet goed worden uitgelegd. De problemen proberen op te lossen alleen maar door meer belastingen te heffen, zal op termijn iedereen nog veel meer pijn doen.”
“WE MOETEN ONZE JONGEREN OPNIEUW LEREN WERKEN”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier