Water en stroom

Seysener Rekreatietechniek werkt al acht jaar aan een onontgonnen niche: de technische installatie op onder andere jachthavens.

In Nederland is het verzorgen van de technische installatie op campings, bungalowparken en in jachthavens een “oude business”. Seysener Rekreatietechniek is bij onze noorderburen al 37 jaar lang marktleider. Acht jaar geleden zagen de Nederlanders uitbreiding naar België wel zitten. In ons land is de recreatiecultuur lang niet zo volwassen als in Nederland. Leo Peeters werd bedrijfsleider van de Belgische bvba Seysener Rekreatietechniek.

Ingewijden spreken van een groeimarkt. In het allereerste jaar haalde Peeters een omzet van 7 miljoen frank, helemaal in zijn eentje. Vandaag zijn ze met zeven, goed voor 47 miljoen frank in 1999. “In 2000 halen we 55 miljoen frank,” voorspelt Leo Peeters.

Het Belgische Seysener Rekreatietechniek is een klant van de Nederlandse BV. Het is gespecialiseerd in het ontwerpen van jachthavens of het geven van advies met betrekking tot de aanleg ervan. Zo voerde het bedrijf een studie uit in opdracht van het Vlaamse Gewest naar de praktische mogelijkheden van een jachthaven in Mechelen. Seysener maakte hiervoor een ontwerp, waardoor het uiteraard achteraf niet kon meedingen in de openbare aanbesteding voor de uitvoering van de werken. Toch werd door aannemer Baeck-Jansen een beroep gedaan op Seysener voor de voorziening van stroom, water en kabeldistributie in de jachthaven.

Seysener Rekreatietechniek is gespecialiseerd in betaal- en controlesystemen. Een jachthaven met een honderdtal aanlegplaatsen betaalt al gauw een elektriciteitsrekening van 1,5 miljoen frank. Voor het waterverbruik mag je daar nog eens 1 miljoen frank bijtellen. Met het Sep-Key-systeem van Seysener wordt de sleutel opgeladen en beschik je over een bepaald budget om water en stroom te verbruiken. Leo Peeters: “Vroeger was water in alle jachthavens gratis. Het verbruik werd niet gecontroleerd. Om het dek te poetsen, lieten de booteigenaars gewoon de kraan lopen. Als toevallig de slang in het water viel, dan merkte zelfs niemand dat de kraan gewoon nog aan het lopen was. Een vreselijke verspilling.”

In België heeft Seysener Rekreatietechniek niet echt concurrenten. “Er zijn natuurlijk elektriciens en installateurs die in jachthavens werken, maar wanneer er sprake is van betaal- of controlesystemen komen ze bij ons terecht,” aldus Leo Peeters. In Nederland zijn er wel concurrenten. Een illustratie van de verschillen: in België huurt een booteigenaar een aanlegplaats voor een heel jaar. Nederlanders huren veel meer voor enkele dagen. Ze zijn vaker op weg met hun boot. Wat het milieubewustzijn betreft: in België plaatste Seysener 1 pomp om vuil water weg te pompen. In Nederland staan er zowat 150 pompen. Er is dus nog werk aan de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content