Water bij de lijn
Engineering De Wit (EDW) uit Grimbergen zuivert het afwalwater van New Hollands productielijn.
In 1998 bouwde Engineering De Wit ( EDW) voor New Holland – fabrikant van landbouwmachines uit Zedelgem – het gepatenteerde Flox-filtersysteem. De Flox-filters moeten het afvalwater van New Hollands metaalbewerkings- en lakproductielijn zuiveren. “Vandaag is de kringloop gesloten,” zegt Mie De Wit, sinds twee jaar gedelegeerd bestuurder van het milieubedrijf uit Grimbergen. “Het gezuiverde water wordt opnieuw gebruikt in het productieproces.”
Het water- en luchtzuiveringsbedrijf Engineering De Wit (EDW) – voor 51% in handen van de familie De Wit en voor 49% eigendom van het chemisch bedrijf Ravago uit Arendonk – ontwerpt en installeert zuiveringssystemen, maar staat ook in voor de opvolging en de metingen achteraf. “Wij richten ons op bedrijven – vooral KMO’s – die geen standaardinstallatie, maar een volledig geïntegreerd zuiveringsproject op maat wensen. De jongste trend is dat de klant de volledige uitbating van het systeem aan ons toevertrouwt, zodat hijzelf zich volledig op zijn core business kan concentreren,” weet De Wit.
In 1981 stichtte Hubert De Wit, vader van Mie De Wit, EDW als een eenmanszaak in waterzuiveringssystemen. Twaalf jaar later breidde het milieubedrijf zijn activiteiten uit naar luchtzuivering en geurbestrijding. Vandaag profileert EDW – dat met zeventien werknemers een jaaromzet haalt van 80 miljoen frank – zich als een proces- en servicegericht bedrijf. Verkoopingenieur Fréderic De Jaegher: “EDW begeleidt het hele milieuproces, waardoor de zuiveringsinstallatie steeds kan worden aangepast aan de chemische samenstelling van de in- en output. Zo’n procesbenadering impliceert ook dat EDW mee helpt zoeken naar gesloten kringlopen.”
Het milieubedrijf uit Grimbergen werkt vooral voor de agro-, metaal- en afvalverwerkingsindustrie. “Wij voeren een tiental projecten per jaar uit, die qua grootte variëren tussen 5 en 50 miljoen frank. Ons werkterrein reikt tot een straal van 200 km rond Brussel,” aldus De Jaegher.
EDW juicht het nieuwe afkoppelingsbeleid van de Vlaamse regering toe. En waarschuwt de kleinere ondernemingen niet te snel hun afvalwater in een openbare riool te lozen. Mie De Wit: “In dat geval zit je jarenlang vast aan steeds maar stijgende heffingen. KMO’s kunnen beter zelf hun afvalwater zuiveren. Dat kost gemiddeld slechts een 2000 frank per vervuilingseenheid.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier