Wat is zoal mogelijk via deeleconomie?

© REUTERS
Roel Van Espen medewerker Trends

Wil je een klusje laten opknappen tijdens de vakantie? Of wil je zelf je diensten aanbieden tijdens de zomermaanden? Via de talkrijke deeleconomieplatformen zijn er heel wat mogelijkheden.

Een kamer verhuren, koken voor de buren, onkruid wieden of mensen vervoeren: dankzij deeleconomie is zowat alles mogelijk. Dit fenomeen, waarbij particulieren hun diensten aanbieden aan anderen, is ontstaan uit de populariteit van internet. Omwille van het almaar toenemende aantal platformen werd hiervoor zelfs een aparte belastingregeling in het leven geroepen.

De bekendste voorbeelden van deeleconomie zijn wellicht Uber en Airbnb. Uber is een alternatieve taxidienst waarbij privéchauffeurs hun eigen wagen kunnen gebruiken om mensen te vervoeren. Via het Airbnb-platform kunnen particulieren een kamer of zelfs hun hele woning openstellen voor gasten.

Auto’s en fietsen

Maar er bestaan ook andere, minder gekende platformen. Om je wagen te delen met anderen zijn er heel wat initiatieven – waaronder CozyCar, Autodelen.net, CarAmigo en Tapazz. Samen autoritten delen kan via de platformen van bijvoorbeeld Carpool en BlaBlaCar. Specifiek voor het gezamenlijk gebruik van fietsen bestaan er ook tal van lokale initiatieven.

Nieuw in ons land is Ubeeqo: een overkoepelde dienst die alle mobiliteitsoplossingen in één app verzamelt. Je kan er een auto mee delen, maar een taxi bestellen of een huurauto reserveren bij een professionele aanbieder is eveneens mogelijk. Dat kan voorlopig enkel in Brussel. De app vertoonde bij onze tests overigens nog een aantal kinderziekten.

Eten delen

Ook gerechten delen met buurtbewoners wordt almaar populairder in grotere steden. Initiatieven zoals Menu Next Door en Flavr spelen daar slim op in. En via platformen als Deliveroo en Take Eat Easy zetten restaurants particulieren in om hun gerechten aan huis te laten leveren.

Wie een centje wil bijverdienen als babysitter, kan op Bsit zijn diensten aanbieden. En daarnaast kan je bij ListMinut terecht voor zowat elk denkbaar klusje: tuinieren, koken, verhuizen, fotografie, schoonmaken, schilderen, dans- of kooklessen geven, dj’en, enzovoort.

Partner Content