Redactie Trends
Wat is Duitsland van plan?
De stilte van het eurofront is misleidend. Met name Duitsland bereidt zich steeds nadrukkelijker voor op alternatieven.
Ook de crisis binnen de eurozone lijkt stilaan met kerstvakantie. Schijn bedreigt echter want achter de schermen blijven alle betrokkenen koortsachtig bezig met het zoeken naar uitwegen uit wat, ondanks de besluiten van de top van 8 december, een acute crisissituatie blijft. Merkwaardig en absoluut niet geruststellend is wat er in Duitsland gaande is.
Zo besliste de Duitse regering enkele dagen terug om SoFFin, het Duitse bail out-fonds voor de banken, van substantieel meer middelen te voorzien. SoFFin krijgt de bevoegdheid om voor een bedrag tot 400 miljard euro tussen te komen zo de banken in problemen zouden komen. Deze ingreep, zo luidt het officieel in Berlijn, kadert in het verlangen om volgend jaar de kapitaalratio (verhouding eigen vermogen op balanstotaal) naar 9% te tillen.
400 miljard euro is in die optiek een enorm bedrag. Het kapitaaldeficit van Deutsche Bank bedraagt officieel 3,2 miljard en van Commerzbank 5,3 miljard euro. Er zal ook serieus bij diverse Landesbanken moeten bijgepast worden maar ook daarmede rekening houdend, oogt die 400 miljard euro gigantisch. De Duitse gespecialiseerde pers meent te weten dat de Duitse regering zich op veel meer voorbereid dan enkel maar een herkapitalisering van de banken. Men zou, zo luidt het, gewapend willen zijn tegen een default van meerdere landen dan wel enkel maar Griekenland en tegen de als stilaan onvermijdelijk ingeschatte exit van Griekenland uit de eurozone.
Ook een toenemende waas van onzekerheid hangt over de intenties van de Bundesbank. De Duitse centrale bank blijft zich scherp kanten tegen meer interventies vanwege de Europese Centrale Bank (ECB) op de obligatiemarkten. Een confrontatie binnen de ECB tussen de Duitse visie en die van de landen rond Frankrijk (waaronder België) is vroeg of laat onafwendbaar. Bovendien vernemen we van bronnen binnen de Bundesbank dat de voorbereiding binnen de Duitse centrale bank op alle mogelijke scenario’s naar de toekomst toe “geïntensifieerd” wordt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier