Was is geen honing
Wat was was eer was onrendabel was? Geen honing, zo veel is zeker. De grootste wasserijdienstenverlener van zijn soort in België wacht ongeduldig op een overnemer. “Ik vraag me nog elke dag af waarom ik voor dit vak gekozen heb.”
Het leven van een wasserijhouder gaat niet over rozen, zegt Luc Goossens. Hij is, inderdaad, een wasserijhouder. Goossens klaagt over de hoge eisen van het cliënteel, de tegenwerking van mode en confectie en de hoge Belgische loonkosten. Hij klaagt ook over het gebrek aan belangstelling voor de stiel. En over de desinteresse van investeerders. Daarom zou Goossens een overname door bijvoorbeeld de Fortex-groep, een fusie van Vlaamse en Zuid-Nederlandse industriële wasserijen, wel zien zitten.
De belangrijkste klanten van Gebroeders Goossens, dat door de broers Luc, Paul en Michel Goossens wordt bestuurd, zijn particulieren. Dat moet ook zo blijven, want ze willen uit het vaarwater blijven van beursgenoteerde megagroepen als het Engelse Rentokil Initial (in België actief onder de naam Friswit/Euroblan), het Scandinavische Sophus Berendsen, het Franse Elis of de Duitse giganten Mewa en Boco. Die grootheden blinken uit in hun specialisatie; Gebroeders Goossens reinigt daarentegen alles voor iedereen.
Duizendpoot.
De firma bestaat uit een tiental profitcentra die zich richten tot particulieren, KMO’s, zelfstandigen en buitenlandse lederreinigers. Particulieren worden aan huis of in Goossens’ winkels in de omgeving van Antwerpen bediend. Lakens, hemden, leder, tapijten, donsdekens, gordijnen en dies meer kunnen allemaal een beurt krijgen. Goossens biedt ook producten en diensten aan aan stomerijen in de hele Benelux. Het gaat om kleine zaken zoals verpakkingsmateriaal, hangers, kleefborstels en zeep. De afdeling Kirk’s Suède Life Europe levert producten en technologie aan lederreinigers uit Europa, Rusland, het Midden-Oosten en Afrika. Ze worden in Antwerpen door eigen vakmensen opgeleid. Ten slotte verhuurt de afdeling Aqua Bright Renting wasmachines en droogtoestellen aan kappers, kinderdagverblijven, maneges, hotels en klinieken.
Sinds de oprichting in 1933 door de ouders van de broers, is Gebroeders Goossens uit Antwerpen uitgegroeid tot het grootste Belgische wasserijdienstverleningsbedrijf aan particulieren. De firma haalde in 1998 een omzet van 127 miljoen frank, in 1999 123 miljoen en dit jaar moet het 160 miljoen worden. Er werken tachtig mensen.
Goossens staat in de branche bekend als ‘de wasserij van EuroDisney‘. Luc Goossens moet daar smakelijk om lachen. “Iedereen weet dat wij de enorme installatie van EuroDisney voorzien hebben van een milieuvriendelijk regeneratiesysteem – een Europese primeur. De solventen worden volledig geregenereerd.”
Diepe zucht.
Maar dan verdwijnt Luc Goossens’ glimlach. “Ik vraag me nog iedere dag af waarom ik voor dit vak heb gekozen,” zucht hij. “Onze sector staat voortdurend onder druk: textielwaren veranderen, er verschijnen nieuwe wasautomaten op de markt, en dan zwijg ik nog over het reclamegeweld van grote jongens als Procter & Gamble, Henkel of Diversey-Lever.”
Op enige sympathie van de overheid hoeft de wasserij ook niet te rekenen. De loonkosten worden onbetaalbaar, uitbatingsvergunningen worden ingetrokken onder druk van de groenen en de BTW-voet wordt opgetrokken van 6% naar 21%. De sector is te klein om zich in een krachtige lobby te organiseren.
Maar gelukkig zien sommige concurrenten van Gebroeders Goossens de toekomst nog zwartgalliger tegemoet en hangen ze hun wasmachine aan de wilgen. Die bedrijven kunnen de gebroeders dan makkelijk inlijven. Op 1 mei namen ze de firma Varteks uit Sint-Niklaas over, die op dat ogenblik hun grootste concurrent in België was. Daarmee kan de omzet met naar schatting 40 miljoen frank stijgen. Begin dit jaar was er ook nog een kleine overname van de eenmanszaak Tapilux uit Merksplas, een specialist in tapijtreiniging met een jaaromzet van 5 miljoen.
Te koop.
Nog liever dan overnemen wil Gebroeders Goossens zelf overgenomen worden. Die kans is echter zeer klein, zegt Luc Goossens: “Wij reinigen zeer uiteenlopende dingen die gespecialiseerde kennis en handenarbeid vergen. Daarom zijn wij niet interessant voor groepen als Fortex. Jammer, want ik zou dolgraag een aanbod krijgen. Ik heb dringend behoefte om het wat rustiger aan te doen.”
v.v.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier