Wales zet zichzelf op de kaart
Er is niet eens een Ryder Cup 2001, maar intussen heeft Wales de strijd om de Ryder Cup 2010 gewonnen.
Heel Wales schaarde zich als een man achter de strijd voor de Ryder Cup 2010, maar toch is het vooral de verdienste van Terry Matthews (telecommunicatiebaron en eigenaar van Celtic Manor) en het nationale parlement. Ook de Welsh Development Agency, Tourist Board en Sports Council schaarden zich achter het project. Allemaal instanties die beseffen dat de Ryder Cup voor het land een flinke promotionele meerwaarde kan bieden. Voor Wales, voor de golfsport, de Welshe toernooien, het toerisme en de infrastructuur van Celtic Manor. In Wales hadden ze er inderdaad genoeg van dat Ian Woosnam hun enige pronkstuk in de golfwereld was.
Terry Matthews zit al zo’n kwarteeuw in de golfsport. Hij raakte verliefd op het spelletje toen hij in contact kwam met de legendarische terreinarchitect Robert Trent Jones Sr, Welsh van geboorte maar ondertussen Amerikaan geworden. Het was laatstgenoemde die de drie parcours van Celtic Manor, die sinds 1995 achtereenvolgens werden opengesteld, uittekende. Het eerste Celtic Manor Hotel werd in 1982 geopend met zeventien kamers, maar nu zijn het er al 500, en tegen het einde van dit decennium komen er nog eens 300 bij. Er zijn ook een vergadercentrum voor 1500 mensen, veertig seminariezalen, vier restaurants, twee fitnesscentra en verschillende ontspanningszalen. Alles samen kost het complex ongeveer 223.000 euro (negen miljard frank).
De terugkeer van de Ryder Cup heeft uiteraard ook zijn prijs. Op het terrein dat voor het toernooi werd gekozen (de par 72 van Wentwood Hills), worden twee holes helemaal vernieuwd. Zeven holes verdwijnen en in de plaats komen er drie nieuwe. Het geheel dat zo totstandkomt, is perfect voor de match play, met een reliëf waarop een grote massa het gebeuren netjes kan volgen. De aanpassingen die met het oog op de Ryder Cup gepland zijn, zullen 19,8 miljoen euro (800 miljoen frank) kosten.
Maar Terry Matthews deinst nu eenmaal voor niets terug. Deze elektronische ingenieur ging tijdens een vakantie naar Noord-Amerika aan de slag bij Microsystems International in Ottawa. Dat was in 1969, toen hij 26 was. Drie jaar later stichtte hij zijn eigen bedrijf: Mitel. Hij fabriceerde ontvangers voor telefoontoestellen en rakelde in 1979 een omzet van 372 miljoen euro (15 miljard frank) bij elkaar. In 1985 besliste British Telecom om in Mitel te investeren en richtte Matthews in Ottawa Newbridge Networks op _ een bedrijf dat zou uitgroeien tot een marktleider in datanetworking met 6000 werknemers. En dan ontmoette hij ene Trent Jones Senior…
John Baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier