Wachten tot de solden
De Blankenbergse vastgoedmarkt kreunt onder een groot aanbod en een zwakke vraag. Moeten de prijzen naar beneden?
In het kantoor Immo Marina geven ze het zonder meer toe: 2007 was een verschrikkelijk jaar. “Het begin van 2007 was extreem rustig zowel voor de verkoop op plan als voor de herverkoop”, zegt bestuurder Bart Vandemoortele. “Gelukkig zit er sinds eind 2007 weer een beetje beweging in de markt”, stelt notaris Jean-Louis Sabbe. “Maar in vergelijking met de voorgaande jaren, gaat het nog altijd trager. Het aanbod is relatief groot en de panden blijven langer op de markt.”
In die context is een blik op de cijfers van de bouwvergunningen interessant. In 2003 werd in Blankenberge 47 keer toestemming verleend voor nieuwbouw. In totaal ging het om 287 appartementen. In 2007 werden 50 bouwvergunningen afgeleverd voor 413 appartementen. De piek in de cijfers liep van 2004 tot 2006, een periode die ongeveer samenvalt met de vastgoedboom aan de kust.
Die hoogdagen lijken voorbij. Daphné Cotman, de bedrijfsleider van het nieuwe kantoor van Groep Caenen in Blankenberge: “Ik ben hier nog niet zo lang, maar het is overduidelijk dat mensen het voor het kiezen hebben. Ze willen zien wat ze kopen en kopen dus niet meer op plan.” Volgens Bart Vandemoortele is dat normaal: “Vroeger gold: hoe vroeger men kocht, hoe groter de meerwaarde. Op dit moment overheerst het gevoel dat de prijzen kunnen dalen.”
Projectontwikkelaars zijn inderdaad soms gedwongen hun prijzen te verlagen om een eigendom verkocht te krijgen. Neem bijvoorbeeld de appartementen in de Résidence Madou, die voor 145.000 euro te koop stonden en uiteindelijk voor 125.000 werden verkocht. “Wie veel heeft geïnvesteerd en absoluut moet verkopen om de inzet terug te krijgen, is verplicht de prijzen serieus te corrigeren”, stelt Bart Vandemoortele. “Toch heeft deze situatie ook voordelen: de amateurs moeten het veld ruimen voor de echte vastgoedprofessionals.”
Minder problemen voor herverkoop
Volgens de cijfers van de FOD Economie is de schade op de secundaire markt – de herverkoop – in 2007 alvast heel beperkt gebleven: de prijzen stegen daar nog met 6,25 % tot een referentieprijs van 212.500 euro. “Ik zie inderdaad minder grote problemen bij de verkoop van bestaande panden”, zegt notaris Sabbe. “Het aantal akten dat ik heb zien voorbijkomen is min of meer gelijk gebleven.”
Volgens notaris Sabbe trekt het centrum van Blankenberge een clientèle aan dat een appartement aan de kust wil aanschaffen, maar zich geen optrekje op de dijk of aan de Franchommelaan kan veroorloven. “De klassieke tweekamerappartementen beginnen daar bij 125.000 euro”, schat Jean-Louis Sabbe.
De referentieprijs voor woningen heeft zich in 2007 gestabiliseerd tot iets minder dan 200.000 euro. Op de hoek van de Kerkstraat en de Zuidlaan, een vrij afgelegen locatie, zullen op het perceel Hof ter Breydel 24 nieuwe woningen (drie slaapkamers, tuin, garage) komen voor prijzen van rond de 250.000 euro.
Blankenberge blijft hoe dan ook betaalbaar in vergelijking met andere badplaatsen. “Maar de potentiële inhaalslag en verdere groei blijven voor het moment vreemd genoeg uit”, oordeelt Bart Vandemoortele. “Op de dijk ligt de prijs voor tweekamerappartementen tussen de 250.000 en 400.000 euro.” Aan de Ruzettelaan, minder centraal maar toch dicht bij het strand, kost een tweekamerappartement volgens Bart Vandemoortele 180.000 tot 240.000 euro, zowel voor nieuwe als ‘tweedehandse’ appartementen.
En de huurmarkt? “Seizoensverhuur blijft een moeilijke markt”, antwoordt Vandemoortele. “Wie vroeger huurde, heeft nu gekocht. Nieuwe, goed ingerichte appartementen vinden nog gemakkelijk huurders, maar oudere appartementen niet. Verrassend genoeg stijgt de vraag in de winter: mensen komen dan voor twee tot vier maanden. In juli en augustus is het echt last minute, als het mooi weer is. De kosten zijn ook voor de eige-naars gestegen, dus die willen hun prijzen niet verlagen. Maar verhogen kunnen ze die ook niet.” (T)
Door Jo Jacoby
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier