WACHT NIET TOT SEPTEMBER. Maak zelf uw Windows 95
Windows-toepassingen hebben ergerlijke trekjes. Hoe maakt u bijvoorbeeld een directory aan ? Hulpprogramma’s steken een handje toe.
Alles wijst nu in dezelfde richting. Windows 95, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat Dos en Windows moet vervangen, wordt definitief verwacht voor september van dit jaar. Dat betekent dat we het nog zowat 6 maanden moeten stellen met de huidige Windows-versie (Windows 3.1 of Windows for Workgroups 3.11). Zes maanden zijn een minimum, want de ervaring leert dat het geen kwaad kan om een nieuw besturingssysteem wat tijd te gunnen om de kinderziekten te overwinnen. Als bedrijven kiezen voor Windows 95, dan zal dat pas begin ’96 worden. Tenzij u natuurlijk radikaal voor een ander besturingssysteem kiest, genre OS/2 Warp van IBM. Daar zijn er ondertussen al zo’n één miljoen eksemplaren van verkocht. Helemaal niet slecht omdat IBM ook een reeks OEM-kontrakten in de wacht heeft weten te slepen. Dergelijke klanten, waaronder Vobis, Escom, e.a., plaatsen Warp standaard op de pc’s die ze verkopen. Maar wie trouw blijft aan Windows, en dat is nog steeds het overgrote deel van de pc-gebruikers, heeft alternatieven zat om zich ook nu al het leven een pak aangenamer te maken.
HULPPROGRAMMA’S.
Het aantal Windows Utilities hulpprogramma’s die Windows 3.1 handiger en eenvoudiger maken is indrukwekkend. De Program Manager en de File Manager uit Windows worden met “windows utilities” software veel handiger om gebruiken. Een bepaald bestand (file, dat kan zowel een tekst als een spreadsheet zijn) opzoeken kan met bepaalde hulpprogramma’s én vliegensvlug én degelijk. De slecht uitgewerkte “zoek-funktionaliteiten” van Windows 3.1 bent u zo vergeten. Bekijken we een aantal van dergelijke programma’s.
DASHBOARD.
Dashboard van Borland International werd door Hewlett-Packard al standaard op een aantal Vectra-pc’s gezet. Dashboard laat zich op het beeldscherm zien als een horizontale knoppenbalk. Een aantal van de knoppen zijn reeds gedefinieerd. Zo kan u o.a. het uur en datum zien, maar kan u ook in de gaten houden hoeveel procent van het werkgeheugen u aan het gebruiken bent. Ook de “knop” met de printer-instelling is biezonder handig. In plaats van door de klassieke windows-schermen te moeten lopen (print setup, print settings, enzovoort), past u deze in een handomdraai aan. De kracht van Dashboard is de eenvoud én de prijs (geen 2000 frank). Jammer is dat het voortbestaan van het pakket niet zeker meer is. De vorige baas van Borland, Philippe Kahn, die het bedrijf in februari ’95 verlaten heeft, zou het van zijn ex-firma willen kopen om het dan verder te ontwikkelen. Maar dat is nog lang niet zeker en Borland zelf heeft intussen beslist om het enkel nog op de Amerikaanse markt te gaan verdelen. Geen nood, er zijn alternatieven genoeg.
XTREE GOLD.
Zoals XTree Gold bijvoorbeeld. De software, nu eigendom van Symantec, is aan zijn 4de versie toe. Het gebruik van tabbladen (ook wel SmartTabs genoemd) onderaan het scherm, laten u toe om te definiëren op welke manier u een bestandslijst wil zien. Er zijn ook kontekstgevoelige menu’s voorzien die u met de rechtermuisknop kan aktiveren. XTree Gold kent ook File Companions waarmee u bepaalde funkties kan toevoegen aan andere Windows-pakketten. Een voorbeeld. Als u in een tekstverwerkingspakket (bijvoorbeeld Word) werkt, kan u niet zomaar een nieuwe directory aanmaken, tenzij u Word verlaat en naar de File Manager pendelt. Via de File Companion van XTree kan u deze funktie aan Word toekennen. Terwijl u aan een tekst werkt kan u meteen ook een nieuwe directory opzetten. Bestanden comprimeren en decomprimeren kan en wel in alle mogelijke formaten. Tot slot vermelden we nog dat XTree een uninstall-procedure heeft meegekregen waarmee u, zonder uw pc totaal in de war te brengen, het hele pakket of gedeelten ervan terug kan afhalen.
TABWORKS.
Een andere aanrader is TabWorks van Xerox. U zal het wel niet zo gauw terugvinden bij Xerox zelf als wel bij Compaq die er sinds zowat één jaar kwasi al haar pc’s mee uitgerust heeft. TabWorks komt op het beeldscherm als een ringmap waar men op tussenbladen kan kiezen welk document men waar onderbrengt. Zowel files als applikaties kunnen trouwens door elkaar worden gebruikt. In feite niets meer dan een heel gebruiksvriendelijke Program Manager gekombineerd met een al even eenvoudige Windows Task list. Deze drie pakketten zijn maar een greep uit een lange lijst.
EN ANDERE.
Zowel bekende (Symantec, Central Point Software, Borland, Quarterdeck Office) als minder bekende leveranciers (Wesson International met Praxim, Plannet Crafters met Plug-In for Windows of WinWear met WindowMagic) hebben deze utilities-opportuniteit niet links laten liggen. We moeten er wel bij vermelden dat slechts een minderheid van deze pakketten in het Nederlands of Frans werden vertaald. Maar dat moet u er maar bijnemen. Een betere Windows dan Windows is een woordenboek waard. Behalve gebruiksvriendelijkheid en funktionaliteit bieden dergelijke hulpprogramma’s immers nog twee andere voordelen : ze zijn niet duur én u moet uw pc niet upgraden. Dat laatste zal met Windows 95 waarschijnlijk wel nodig zijn. Acht MB werkgeheugen, een stevige 486 processor en een harde schijf van 250MB worden dan strikte minimum-vereisten voor uw pc. Wat anderen ook mogen beweren.
J.P.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier