Waarop moet u letten bij een vlak scherm?
Traditionele beeldschermen hebben heel wat nadelen: ze nemen een groot stuk van uw bureau in, ze zijn log, verbruiken veel elektriciteit, kunnen storingen veroorzaken in andere elektronische apparatuur en moeten vaak bijgeregeld worden om hun beeldkwaliteit te behouden. De oplossing: intussen betaalbaar geworden LCD-schermen.
Reacties: e-trends@trends.be
LCD-schermen (voluit: Liquid Crystal Display) kennen al deze nadelen niet, zien er bovendien veel fraaier uit en kunnen zelfs aan de muur worden bevestigd. Het grootste voordeel is echter dat het beeld veel stabieler en trillingvrij is en dat is een stuk minder vermoeiend voor de ogen. Heel wat recente LCD-schermen hebben overigens ook een digitale ingang, wat een nóg stabieler beeld oplevert. Verder zijn er soms extra functies, zoals een automatische helderheidsregeling die afhankelijk is van het omgevingslicht en een infraroodsensor die het scherm uitschakelt als u uw bureau verlaat. Ingebouwde luidsprekers zijn tegenwoordig ook veelal standaard. Een goed overzicht van pro’s en contra’s vindt u bij DisplayMate (www.displaymate.com/crtvslcd.html).
Wat en waar?
Enkele jaren geleden vond u in de winkel meestal de gunstig geprijsde DSTN– of Passive Matrix-schermen, maar dit type is door enkele nadelen zoals een laag contrast, een kleine kijkhoek en een trage respons nu bijna niet meer te vinden. De meer geavanceerde TFT-schermen (van het zogenaamde Active Matrix-type) vangen immers al de DSTN-nadelen op: ze zijn vrij contrastrijk (de beeldkwaliteit blijft dus goed, ook bij invallend licht), u hoeft niet langer pal voor uw scherm te zitten en de responstijd is prima.
Een 15 inch-scherm (het equivalent van een traditioneel 17 inch-scherm, omdat de randen kleiner zijn!) vindt u al voor 250 tot 300 euro. Een 17 inch-scherm kost zo’n honderd euro extra en is zowat de standaard aan het worden. Dit heeft te maken met de (meestal) hogere resolutie van 1280×1024 pixels, terwijl het kleinere 15 inch-broertje het doorgaans met 1024×768 pixels moet stellen. De 19 inch-schermen zijn nog vrij duur (al snel 800 euro) en bieden niet noodzakelijk een hogere resolutie. Wat ons betreft, zijn ze momenteel niet aan te raden. Soms zijn er wel interessante voorwaarden wanneer u zo’n scherm samen met een nieuwe pc aankoopt.
De nieuwste modellen zijn doorgaans makkelijker te vinden in on line hardwarewinkels, omdat die met kleinere stocks werken dan traditionele winkels. Informeer wel steeds naar de verwachte leveringstermijn; het zal u onaangename verrassingen besparen. Een klein testje leerde ons ook dat u met een gerust hart over de grens kunt kijken: daar vindt u vaak goedkopere monitorfabrikanten die meestal drie jaar on site-garantie (dus bij u ter plaatse) geven in heel Europa.
Waarop moet u letten?
Naast het aantal aansluitmogelijkheden (een eventuele video- of digitale ingang) moet u bij een aankoop zeker letten op de contrastverhouding en de helderheid. Die contrastverhouding moet minimaal 400: 1 zijn, terwijl u de helderheid niet minder dan 250 candela per vierkante meter mag bedragen. Ook de kijkhoek kan van belang zijn, zeker als u geregeld met twee of meer personen voor het scherm zit. Let ook op ‘defecte pixels’: puntjes die altijd of nooit oplichten (makkelijk op te sporen met de standaard screensaver van Windows). Kijk ten slotte ook naar enkele mechanische eigenschappen van het scherm, zoals de wendbaarheid. Over de levensduur hoeft u zich alvast weinig zorgen te maken: die ligt rond de 60.000 uren. Aan 40 uur per week zit u dus voor 30 jaar goed.
Lees vooraf ook enkele besprekingen en vergelijkingen van LCD-schermen, bijvoorbeeld in de Monitor-rubriek van AnandTech (www.anandtech.com) of bij PC World (www.pcworld.com). Ook interessant zijn de ervaringen van gebruikers die u vindt bij Ciao (www.ciao.co.uk – zie rubriek Monitors) en bij Epinions (www.epinions.com).
Roel Van Espen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier