Waarom Henin moet winnen

Na Wimbledon is Roland Garros het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Mede dankzij de Belgen is het ook commercieel een kassucces.

Als alles goed gaat, speelt Justine Henin- Hardenne vandaag, 2 juni, de halve finales van het tennistoernooi Roland Garros. Ondersteund door een flink pak uit België meegereisde supporters, die aan de Porte d’Auteuil de kassa doen rinkelen.

Rinkelt u even mee. Aan uitgavenzijde hopen we dat een flink deel van de 14,1 miljoen euro aan prijzengeld mee terug naar het noorden gaat. Voorts zijn er organisatiekosten (lonen, administratie…: 28,9 miljoen euro), onderhoud en afschrijvingen van het stadion (10,8) en algemene kosten en belastingen (9,8). Kostenplaatje voor 2004: 63,6 miljoen euro.

Nu even rinkelen aan de andere zijde. De NV Roland Garros puurt 22 miljoen euro uit pr-activiteiten: ruim 700 ondernemingen ontvangen er hun zakenrelaties en nodigden vorig jaar 70.000 van de 413.500 kijklustigen uit. Dominique Baud, pr-verantwoordelijke van de organiserende Franse tennisfederatie FFT: “Sinds twee jaar zijn onze pr-inkomsten met 20 % gestegen, maar voor de Belgen bedraagt de groei zelfs 40 %.” Zo begeleidt het agentschap Verhulst elk jaar ruim 1300 mensen. Daarvoor heeft het in opdracht van bedrijven als ING, Regus, Ladbroke of Adecco een vip-pakket samengesteld ter waarde van 600 tot 1200 euro per persoon.

Sponsors brengen dit jaar weer 7 % meer in het laatje dan in 2004. In vier jaar tijd werd het aantal officiële partners van achttien naar tien teruggebracht, maar die betalen wel elk zowat 20 % meer. BNP Paribas brengt 8 miljoen euro in, negen andere (Peugeot, IBM, Adidas…) tussen 2,5 en 3,5 miljoen euro. Die krijgen in ruil veel visibiliteit op de tenniscourts, maar ook daarbuiten. Ten slotte zijn er een twaalftal officiële leveranciers (Adecco, Tropicana, Häagen-Dazs…) die 750.000 euro betalen om Roland Garros in hun marketing te mogen gebruiken.

Tickets en merchandising ten slotte brengen 21,4 miljoen euro op. Het aantal bezoekers – 413.500 vorig jaar – kan mogelijk nog worden opgedreven met een nieuw tenniscourt van 15.000 plaatsen, maar dat project hangt grotendeels samen met het binnenhalen van de Olympische Spelen naar Parijs in 2012.

Het enige minpunt aan de inkomstenzijde zijn de tv-rechten, die dit jaar met 20 % zijn gedaald tot 32,8 miljoen euro, vooral omdat ARD/ZDF zich heeft teruggetrokken bij gebrek aan opvolgers voor het duo Steffi Graf/Boris Becker. Het deert de totale recette nauwelijks: die komt uit op 100,4 miljoen euro. Winst: 36,8 miljoen euro. Game, set en match voor Roland Garros dus.

Jean-Francois Sacré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content