“Vrouwen hebben betere dossierkennis”
Vrouwen in de vastgoedbranche zoeken meestal bureauwerk op, weet Sophie Maes, die in deze sector is grootgebracht. Dat is niet de beste keuze voor wie een leidinggevende functie ambieert.
Sophie Maes beheert de belangrijkste privévastgoedportefeuille van het land. Met een marktwaarde van 215 miljoen euro prijkt Bouw & Immobiliën Maes op de dertigste plaats van de Expertise Top 100 (editie 2006). Het merendeel (64 %) van de portefeuille is belegd in kantoorgebouwen. “Ik behoor tot de vijfde generatie van een echt familiebedrijf,” vertelt Maes. “De vastgoedportefeuille is gegroeid vanuit de bouwactiviteiten. Omdat ik economie had gestudeerd, lag het min of meer voor de hand dat ik die (toen nog nieuwe) activiteit zou uitbouwen en leiden.”
In het vastgoedwereldje staat Maes bekend als een discrete maar zeer gewaardeerde speler. Zakenadvocaat Louis Verbeke, die voorzitter is van de raad bestuur van Group Maes, noemt haar een uiterst integere en intelligente zakenvrouw met aandacht voor detail. “Ze heeft een langetermijnvisie op vastgoed. En ze staat open voor de meningen en inzichten van anderen. In de raad van bestuur zitten ook nog Johan Tack ( nvdr – gedelegeerd bestuurder van Aon Belgium) en Jan De Nys ( nvdr – gedelegeerd bestuurder van vastgoedbevak Retail Estates). Drie externe bestuurders in wat eigenlijk een familievennootschap is, dat is niet evident.”
Sophie Maes stapte in 1978 aan boord van het familiebedrijf. “In de vastgoedsector zag je toen helemaal geen vrouwen,” weet ze nog. “Maar ook de bankiers waren toen allemaal mannen. Dat ik de enige vrouw was tussen al die mannen, heeft volgens mij nooit in mijn voor- of nadeel gespeeld. Ik ben opgegroeid tussen twee broers, ik kon mijn mannetje wel staan. Misschien dat een zakenman me toen wel eens smalend ‘dat jong ding’ heeft genoemd. Maar voor diezelfde zakenman was mijn broer wellicht een ‘snotaap’.”
In haar bijna dertigjarige carrière heeft Sophie Maes de zakenwereld én de vastgoedsector zien vervrouwelijken. Maar ze beaamt dat, zeker op leidinggevend niveau, de vastgoedsector achterophinkt. “In de vastgoedmakelaardij zie je wél veel vrouwen. En nochtans is dat qua uren geen evidente activiteit. Je zou ook verwachten dat er vanuit de financiële sector vrouwen doorstromen naar het vastgoed. Vastgoed is nu toch veel meer een financieel product. Maar blijkbaar maken weinig vrouwen de overstap.”
Maar Sophie Maes benadrukt dat de vrouwen waar ze mee samenwerkt het meestal zeer goed doen. “Doorgaans hebben vrouwen een betere dossierkennis dan mannen,” zegt ze. “Een man denkt nogal eens gauw: ik zal me er wel uitpraten. Vrouwen bereiden zich beter voor. Misschien heeft die ondervertegenwoordiging aan de top ook daar wel iets mee te maken. Vrouwen zoeken nogal gauw het bureau- en studiewerk op. En dat is niet het ideale carrièrepad voor wie leidinggevende ambities heeft.”
LV
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier