Vrouwen aan de macht

Solvay, KBC Groep en Lotus. Liefst drie Belgische beursgenoteerde bedrijven verwelkomen voor het eerst in hun geschiedenis een vrouw in de raad van bestuur. Diversiteit wordt een thema, ook op het hoogste niveau van het bedrijfsleven.

“Dames en heren, voor het eerst in de bijna 150-jarige geschiedenis van ons bedrijf zal een vrouw toetreden tot onze raad van bestuur.” Solvay-voorzitter Aloïs Michielsen kon de trilling van blijdschap in zijn stem niet onderdrukken. Een soort van gezellige opwinding maakte zich meester van de oudere heren van stand die de algemene aandeelhoudersvergadering van Solvay bijwoonden.

Mevrouw Petra Mateos-Aparicio Morales (foto boven) bedankte de aandeelhouders voor het vertrouwen. Zij beklemtoonde dat ze het een hele eer vond om tot het bestuur van een prestigieus industrieel bedrijf als Solvay toe te treden. Ze gaf ook aan waarom ze het mandaat heeft aanvaard: “Solvay is op vele vlakken een voorbeeld, niet enkel zakelijk, maar ook omdat het aan principes vasthoudt. Maatschappelijke verantwoordelijkheid, innovatie en deugdelijk bestuur zijn hier geen loze woorden.”

De Spaanse is in eigen land vooral bekend als professor bedrijfseconomie aan de universiteit van Madrid. Ze publiceerde talloze boeken en artikels over financiën en economie. De jongste jaren legt ze in haar werk vooral de klemtoon op corporate governance.

Daarin ziet ze ook de mogelijkheid om toegevoegde waarde te leveren bij Solvay, zegt ze in een gesprek met Trends: “Een onafhankelijk bestuurder moet geen specialist zijn, maar iemand met een helikopterzicht, iemand die kan inschatten of het management de belangen van alle stakeholders en de langetermijnstrategie van de onderneming dient.”

Petra Mateos-Aparicio is ervan overtuigd dat Solvay haar gevraagd heeft omdat ze een vrouw met internationale ervaring is. “Ik ben er zeker van dat ik als vrouw en als Spaanse een ander perspectief heb, waardoor ik op mijn manier kan bijdragen tot de ontwikkeling van de vennootschap. Het doet me plezier dat een maatschappij als Solvay aandacht heeft voor de diversiteit van zijn raad van bestuur. Diversiteit draagt bij tot het uitwisselen van ideeën, cultuur en ervaringen. En studies hebben uitgewezen dat er een concurrentieel voordeel bestaat: ondernemingen met vrouwen aan de top halen betere cijfers.”

Kende ze Solvay voor de vraag kwam om bestuurder te worden? “Jazeker”, lacht ze, “Solvay is al sinds 1904 in Spanje aanwezig. Er is onder meer een grote pvc-fabriek in Catalonië. Solvay heeft meer dan 1400 mensen in dienst in Spanje.”

Mateos-Aparicio is een van de zeldzame vrouwen die een groot Belgisch bestuursmandaat opneemt, maar er is duidelijk beterschap merkbaar. Zo komt met de 46-jarige advocate Ghislaine Van Kerckhove voor het eerst sinds het ontstaan van de bank-verzekeraar een vrouw in de raad van bestuur van de KBC Groep.

Ook bij Lotus Bakeries doet voor het eerst een vrouw haar intrede in het bestuur: Dominique Leroy (foto onder), de countrymanager van Unilever België. “We hebben geen vrouw gekozen louter omdat het een vrouw was”, verklaart Karel Boone, de bestuursvoorzitter van Lotus Bakeries, “We hadden een duidelijk profiel met welomlijnde competenties voor ogen. En de afspraak was dat we de voorkeur zouden geven aan een vrouw als ze aan het profiel voldeed, en we het gevoel hadden dat ze een substantiële bijdrage aan ons bestuur kon leveren.” Maar ook Boone geeft toe dat de corporategovernancebepalingen over diversiteit bij de bedrijfsleiders niet in dovemansoren vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content