@vreg–be Zwarte piet inzake GSC voor dubieuze houtstromen straks op VR voor VREG…? Nee, dank u. Ieder zijn verantwoordelijkheid. KDK

Voor leken klinkt de tweet van professor Kurt Deketelaere misschien wat cryptisch, maar hij geeft wel een mooie inkijk in de complexiteit van het Vlaamse energiebeleid. De houtstromen in kwestie zijn de biomassa die onder meer de energieproducent Electrabel gebruikt om Max Green, een omgebouwde kolencentrale in het Gentse, te doen draaien. Om het project rendabel te krijgen, rekent Electrabel op groenestroomcertificaten (GSC’s). Maar de toekenning daarvan berustte op een verklaring van de hout- en papierfederaties Fedustria en Cobelpa dat het hout niet geschikt is voor meubelmakerij en platenmateriaal.

Het akkoord daarover liep af op 31 december 2013. Bovendien zou Electrabel ook hele, tot pellets verwerkte boomstammen verbranden in de centrale. Gevolg: de federaties klaagden eind februari over concurrentievervalsing. Doordat het hout niet naar de hout- en papierbedrijven ging, maar naar zwaar gesubsidieerde verbranding voor energie, stijgt de houtprijs te veel, klonk het, terwijl de twee partijen met ongelijke wapens strijden.

Zonder de verklaring dat die houtstromen niet worden gebruikt voor de industrie, kon de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) geen GSC’s afleveren. Professor Kurt Deketelaere is voorzitter van de VREG, al is zijn twitteraccount opgezet vanuit zijn academische achtergrond bij de KU Leuven en LERU (League of European Research Universities).

Via een besluitwijziging op het laatste moment probeerde Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) vorige vrijdag de beslissing over de aanvaardbaarheid van houtstromen opnieuw in het kamp van de VREG te leggen. De tweet van Deketelaere was dan ook een schot voor de boeg van de Vlaamse regering.

Want, lieten Deketelaere en gedelegeerd bestuurder André Pictoel al in interviews weten, de VREG wil zich vooral beperken tot zijn regulatoire taken. Precies daarom is de bulk van bevoegdheden (en het bijbehorende personeel) voor groenestroomcertificaten sinds 1 april overgedragen aan het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Uiteindelijk lijkt de kans reëel dat de suggestie van Bart Martens (sp.a) in het Vlaams Parlement, om de afvalstoffenspecialist OVAM te betrekken bij de beoordeling van de aanvaardbaarheid van de houtstromen, wordt gevolgd. De Vlaamse regering beraadt zich op maandag 14 april opnieuw over de kwestie.

Tegelijk liet de minister in het Vlaams Parlement ook weten dat Max Green om een overgangsmaatregel vroeg, maar dat dit juridisch zeer moeilijk ligt. Een extra complicatie is dat ook BEE een biomassacentrale wil bouwen in Gent, en je moeilijk houtstromen bij de ene kunt toelaten en bij de andere afwijzen.

@HUZZY10

“Doordat het hout ging naar zwaar gesubsidieerde verbranding voor energie, stijgt de houtprijs te veel”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content