Voor liefhebbers van zoet en kruiden: proef eens een white label whisky

© GF

Het Schotse whiskymerk Dewar’s heeft sinds 1864 niet minder dan vijfhonderd medailles en prijzen verzameld. Daarmee is het de meest gelauwerde Schotse blended whisky. Ook hun geprezen White Label is nu op de Belgische markt.

In de wereld van de whisky wordt nog al te vaak met vermanende wijsvinger gewaarschuwd voor ‘blended whisky’. De mantra ‘blended is slecht en single malt is goed’ is nog niet helemaal uitgeroeid. Jammer. Want, er bestaan slechtere single malts en betere blends, en vice versa. Het zijn gewoon twee verschillende categorieën. Men moet ze afzonderlijk evalueren en vooral niet met elkaar vergelijken.

Waar vele whisky’s na het blenden onmiddellijk worden gebotteld, laat Dewar’s de blend nog enkele jaren samen rijpen.

Een goede blend maken vereist veel vakmanschap. Je moet over een exceptionele neus, tong en geheugen beschikken om veertig single malts en single grains met elkaar te huwen tot een gebalanceerd eindproduct. Een master blender is een ‘olfactorische superheld. Het ‘huwelijksproces’ is een uniek onderdeel in het produceren van premium blends. Waar vele whisky’s na het blenden onmiddellijk worden gebotteld, laat Dewar’s de blend nog enkele jaren samen rijpen. Het geeft de verschillende partners de kans om samen tot een uniek gebalanceerd geheel te versmelten.

Het is onder andere dit ‘Marrying Process’ dat Dewar’s vele medailles en een benoeming tot hofleverancier van de Queen heeft opgeleverd. Het is een publiek geheim dat hare majesteit niet vies is van Schotse streekproducten. En geef haar maar eens ongelijk.

Jamie McDonald, Brand Ambassador van Dewar's.
Jamie McDonald, Brand Ambassador van Dewar’s.

Wanneer je een glas Dewar’s White Label in je handen hebt, is honing het eerste waar je aan denkt. Het heeft de kleur van honing, de geur van honing en kruiden en de smaak van honing met daarbovenop kruiden, graan en net op het allerlaatste van de afdronk iets stiekems dat ‘hey, psst!’ fluistert. Het valt niet echt te benoemen, misschien dat kleine duiveltje van de Craigellachie? Het zijn overigens hoogstwaarschijnlijk de zoetere honingtoetsen die deze blend zo populair heeft gemaakt in de Verenigde Staten, waar hij de meest verkochte Schotse blend is.

De gebalanceerde, zoetere honingtoetsen maken deze blend ook uitermate geschikt om te mixen met een verfrissende ginger ale. Een met wat “bite”, zoals Fever-Tree Ginger Ale bijvoorbeeld. Giet 5cl Dewar’s White Label en 10cl Fever-Tree Ginger Ale in glas voor Ÿ gevuld met ijsblokken. Eenmaal doorroeren en eventueel nog een klein kneepje limoensap erin voor extra frisheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content