Voor al uw problemen, één adres
Volgend jaar wordt de ring rond Antwerpen heraangelegd. Luc Beernaert werd door het VEV, in overleg met de Vlaamse kamers van koophandel en met Unizo, aangeworven als bereikbaarheidsmanager om de hinder zoveel mogelijk te beperken.
“Proberen te zorgen dat er geen problemen zijn, en als die er toch zijn, mensen klaar te hebben om ze op te lossen.” De jobomschrijving van Luc Beernaert (57) kan moeilijk eenvoudiger. Op papier dan toch. Want de schaalgrootte van de werken aan de Antwerpse ring – 140 werkdagen vanaf mei/juni 2004, en nog eens 150 in 2005 – is nog niet veel vertoond in Europa. “Het is onvermijdelijk dat er hinder komt. We hebben nu nog een jaar om voorstellen te formuleren en in de praktijk om te zetten om de overlast voor het economische leven te beperken.”
De Duffelnaar studeerde in 1969 af als licentiaat TEW aan de Ufsia in Antwerpen. Tussen 1969 en 1973 werkte hij drie jaar als journalist bij DeFinancieel-Economische Tijd, onderbroken door twee jaar burgerdienst als leraar wiskunde in het toenmalige Zaïre. In 1974 belandde hij op de studiedienst van het Vlaams Economisch Verbond ( VEV), waar hij het tot directeur schopte. In 1988 trok hij naar SGS, de wereldleider in de controle- en certificatiesector. Hij werd er secretaris-generaal van SGS België, dat 1200 werknemers tewerkstelt.
Beernaert werd vooral bekend omdat hij in februari 2002, na amper anderhalf jaar dienst, moest opstappen als hoofd van het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ( FAVV). Hij werd geslachtofferd naar aanleiding van de mini-pcb-crisis. “Als manager in de overheidssfeer heb je beperkingen die je in de privé niet hebt, en je bent meer gebonden aan tijdrovende procedures en regels. Daardoor kom je soms voor onoplosbare situaties te staan, waarop je wel wordt afgerekend. Ik heb die bladzijde omgedraaid. Ik heb veel bijgeleerd over hoe de federale administratie werkt. De gewestelijke ken ik niet, maar mijn eerste indruk is toch dat die iets soepeler werkt.” Toch is hij niet bang dat logge overheidsstructuren zijn taak onmogelijk zullen maken. “We hebben één groot voordeel: we kennen allemaal het probleem, en de wil is er om daar iets aan te verhelpen.”
Luc Huysmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier