Volwaardige vervanger van de auto

De Leuvense start-up IntuEdrive ontwikkelde Ellio, een elektrische fiets met de auto als voorbeeld.

Is autotechnologie een must voor e-bikes? “E-bikes worden meestal gebouwd als fietsen met een motor erop. Zeker voor de snelle speed pedelecs is die aanpak ontoereikend. Ellio is dan ook ontwikkeld met de auto als referentie. Mensen verwachten betrouwbaarheid, veiligheid en gebruiksgemak.”

Wat zijn de belangrijkste troeven? “Ellio is de eerste speed pedelec met een tweewielaandrijving. Die zorgt net zoals in een auto voor meer veiligheid en een betere wegligging. De versnellingen worden automatisch geschakeld, en ook het remmen gebeurt autonoom op basis van de gedetecteerde bewegingen. De batterij, de krachtigste op de markt, recupereert dan zelfs de energie.”

Hoe is het idee ontstaan? “Medeoprichter Tomas Keppens stelde als automotive ingenieur grote verschillen vast in de ontwikkeling van e-bikes en auto’s. Al in 2010 kreeg hij het idee voor de aandrijving van Ellio. Zes jaar later bouwden we samen een eerste prototype. In 2018 richtten we IntuEdrive op, waarin alle activiteiten zitten.”

Uit wie bestaat het team? “Ons kernteam bestaat uit de oprichters Tomas en Jorrit, allebei automotive ingenieurs. Menno is computerwetenschapper en ontwikkelt de intelligente software. Jo is verantwoordelijk voor de productie. Daarnaast doen we een beroep op gespecialiseerde bedrijven voor de ontwikkeling van onder meer de elektronica. Aan Ellio werken zo’n twintig mensen.”

Op welke steun kunt u rekenen? “Van bij de start kreeg IntuEdrive, naast het kapitaal van de oprichters, steun van het innovatieagentsschap Vlaio voor de ontwikkeling van het aandrijfsysteem. Nu zitten we in een tweede Vlaio-project. In de zomer is een eerste kapitaalronde doorgevoerd, en tegen eind 2019 plannen we een tweede ronde ter ondersteuning van de productlancering.”

Wanneer komt Ellio op de markt? “We beginnen nog dit najaar met de productie. In 2020 zal Ellio in Vlaanderen te koop zijn via een netwerk van premium fietsverdelers. Later volgen Nederland, Duitsland en Scandinavië. We mikken op pendelaars die de elektrische fiets zullen gebruiken als een vervanger van de wagen. Daarom wordt Ellio ook aangeboden via leasing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content