Vogels over…
REX.
Een groep aannemers en promotoren wil samen met de Franse cinema-groep Gaumont een complex bouwen met bioskopen, winkels en woongelegenheid. Vogels : “Over het projekt bestaat een akkoord, over het uitzicht van het nieuwe gebouw nog niet. Het moet gaan om een pand dat kwalitatief niets te wensen overlaat. Interessant is dat we Gaumont en De Lijn bij elkaar brachten om te spreken over kombi-tickets : een tramkaartje dat eveneens toegang verschaft tot de cinema’s.
We hielden ook het aantal parkeerplaatsen in dit complex beperkt. De Lijn zou zorgen voor late trams om bioskoopbezoekers ook na middernacht nog thuis te brengen. “
HIPPODROOM.
Het projekt aan de Leopold de Waelplaats (waar een Delhaize-vestiging in zal worden ondergebracht, net als woongelegenheid, enkele horecazaken en misschien een uitbreiding van het Museum voor Schone Kunsten) was er nooit gekomen, had het van Mieke Vogels afgehangen. “Dat wil zeggen : ik zou nooit het oude Hippodroom-gebouw afgebroken hebben. Maar met wat er nu komt, kan ik me verzoenen. Vooral wanneer er daadwerkelijk een museumafdeling in zal worden ondergebracht. Ik doe er ook alles aan om alsnog de goedkeuring hierover te krijgen van de Vlaamse overheid. Probleem is de kostprijs : één m² museumruimte in de nieuwe Hippodroom kost 2 tot 3 keer zoveel als één m² in een ander museum. “
HANZESTEDENPLAATS-PROJEKT.
Er ligt een voorstel van de groep Metropool 2000 op tafel om op de Hanzestedenplaats een festivalmarkt van 20.000 m² te bouwen, met een evenementenhal, winkels en horeca-zaken. “Ik heb mijn bedenkingen bij wat men vandaag de dag zo graag festive shopping noemt, winkelen-met-nevenaktiviteiten. Een modetrend die voor mijn part niet snel genoeg kan overwaaien.
Als de rage inderdaad voorbij gaat, wat doen we dan met het gebouw ? In zijn huidige vorm zal ik het voorstel zeker niet goedkeuren. Vooral omdat het om een projekt op een voor de stad levensbelangrijke plaats gaat : de Hanzestedenplaats vormt een schakel tussen de binnenstad en het Eilandje. Ik wil wel met de promotor de diskussie aangaan over hoe we zijn gebouw duurzamer en moduleerbaarder kunnen maken. Komt er geen vergelijk uit de bus, dan moeten we op zoek gaan naar een ander projekt voor de Hanzestedenplaats. “
PETROLEUM ZUID.
Een geheel van terreinen op het Zuid waar vroeger industrie gevestigd was, maar waar het gewestplan voor de stad Antwerpen nu groenzone voorziet. Een diskussie over de bestemming van deze terreinen draaide enkele maanden geleden uit op een eerste test voor de nieuwe Antwerpse bestuurskoalitie.
Vogels : “De bedrijven die daar gevestigd waren, kregen aanvankelijk tot 1995 de tijd om een andere lokatie te zoeken. De meeste ondernemingen vonden trouwens al een ander onderkomen. De enkelingen die koppig bleven waar ze waren, konden via lobbying de vorige bewindslui op het stadhuis ertoe bewegen de vergunning te verlengen tot 2005. Toegeven aan hun dreigementen zou betekenen dat lobbyen beloond wordt. Dat zijn we niet van plan. Toegegeven, de vergunning werd verlengd tot 2010. Maar over het principe is de gemeenteraad het eens : deze bedrijven moeten daar op termijn (voor 2010) weg. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier