Vloek of zegen?
Voor informatica- directeuren is het een vies woord. Maar shareware, goedkope software die u “op proef” zelfs een poosje helemaal gratis mag gebruiken, is een verkooptechniek als een andere.
Shareware is populair, u moet maar op Internet surfen om te weten wat ik bedoel. Maar er zitten gevaarlijke kantjes aan. Er is zelden een handleiding beschikbaar en u bent nog minder zeker dan met “gewone” commerciële software dat er tijdens de installatie niets verkeerd loopt. En in tegenstelling tot wat veel mensen beweren, is shareware niet gratis. Het enige verschil met commerciële software is dat u gedurende een bepaalde periode het product kunt testen zonder dat dit u iets kost. Maar eens deze testperiode afgelopen is, moet u registreren en een licentie betalen ofwel het betrokken programma van uw machine verwijderen.
Nu weten we allemaal dat sommige commerciële programma’s behoorlijk duur uitvallen. Voor een upgrade van Microsoft Office bent u al snel tienduizend frank kwijt en dan kan u enkel hopen dat een upgrade niet te snel volgt. Voor shareware betaalt u – gelukkig – een heel pak minder, gewoonlijk tussen 800 frank en 5000 frank.
Is er dan geen nadeel verbonden aan shareware? Toch. Het werkt aanstekelijk. Een bepaald type van mensen kan de verleiding niet weerstaan om telkens weer nieuwe shareware te installeren en vervolgens – na de testperiode – weer even snel te verwijderen. Meestal blijven er echter nog sporen na van het programma waardoor de computer uiteindelijk heel traag wordt en een herinstallatie van Windows zich opdringt.
Ook voor het verkrijgen van updates zijn sharewareprogramma’s een ramp, of moet ik misschien zeggen, een zegen? De enige update die beschikbaar is, krijgt u meestal op het moment dat u voor het programma betaalt. Aangezien een sharewareprogramma waarvoor u vijfduizend frank betaalt, al als duur wordt omschreven, begrijpt u dat de uitgifte van upgrades geen zinvolle bezigheid is. Toch bevestigen ook hier uitzonderingen de regel: McAfee, de producent van een virusscanner en intussen opgenomen in Network Associates, geeft u gedurende een jaar de beschikking over maandelijkse bijwerkingen.
Shareware vindt u op heel wat plaatsen op het Internet. De meest bekende is ongetwijfeld Tucows. Deze software databank levert shareware voor Windows 95/98, NT, Java en Macintosh. Tucows richt zich vooral op Internet- en netwerksoftware, waarbij ook een aantal hulpmiddeltjes ( utilities) voor bedrijven aan bod komen. Shareware Zone zet maandelijks de meest gebruikte shareware op een rijtje in een eigen top-15. De grootte van het bestand wordt opgegeven, zodat u meteen weet hoeveel tijd u kwijt bent met het afhalen. Download.com van c-net geeft korte besprekingen als extra, waardoor het heel wat eenvoudiger wordt om te bepalen of het programma ook interessant is voor u. Bent u echt op zoek naar doorgedreven commentaren, dan kunt u niet om de uitgever Ziff Davis heen, die met ZDNet een sterke verzamelsite opgericht heeft. Een echte aanrader.
Tot zover de Engelstalige verzamelsites. Up-to-Byte geeft Nederlandstalige omschrijvingen bij deze Engelstalige software, maar als u de software ook zelf in het Nederlands wil, moet u langsgaan bij NedSoft. Daar vond ik bijvoorbeeld Postcode V1.02, dat alle postcodes van België laat raadplegen.
Vindt u in al deze verzamelsites niet wat u interesseert, probeer dan eens de producenten zelf. Steeds vaker leveren ook grote firma’s hun software in sharewareversie aan.
PETER D’HOLLANDER
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier