Vliegen voor minder geld
Prijzen vergelijken loont. Ook voor vliegtuigtickets. Welke websites helpen u op weg om de voordeligste vlucht te vinden? En hoe vindt u een originele bestemming binnen uw budget?
Op de meeste websites van vliegmaatschappijen en touroperators kunt u de beschikbaarheid en de prijzen van vliegtuigtickets checken en meteen online reserveren. Daarnaast zijn er een heleboel vergelijkende websites die het aanbod van de maatschappijen doorzoeken. Als u even googelt, vindt u er tientallen. De meeste zoekmodules zijn aan elkaar gewaagd, maar ze nemen niet allemaal dezelfde maatschappijen op in hun vergelijking. Daarom doet u er goed aan meerdere websites te consulteren als u een voordelige vlucht zoekt.
Wij bezochten zeven vergelijkingswebsites: Airstop, Billet-Avion.be, CheapTickets.be, eBookers.be, GoVoyages, Liligo en Skyscanner. Daarnaast raadpleegden we Google Flights. We boekten een vlucht tussen Zaventem en het Spaanse Malaga voor twee volwassenen en twee kinderen, met vertrek op 1 juli en de terugkeer twee weken later. We zochten enkel naar rechtstreekse vluchten en opteerden ervoor om alleen handbagage mee te nemen.
Ongevraagde extra’s
Op de meeste vergelijkende websites kunt u vooraf een aantal bijkomende wensen ingeven, zoals de reistijd, de vliegmaatschappij en de klasse. Sommige websites gaan automatisch op zoek naar vlieghavens in de buurt (bijvoorbeeld Charleroi, Luik of Eindhoven), bij andere kunt u die optie facultatief aanvinken. Vaak proberen ze ook nog betalende extra’s te slijten, zoals verzekeringen, het kiezen van de gewenste zitplaats of autoverhuur ter plaatse. In de tabel vermelden we telkens de goedkoopste totaalprijs.
Het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste tickets bedroeg bij onze test maar liefst 45 procent. Opmerkelijk is dat de vergelijkingswebsites vaak verschillende tarieven vermelden voor identieke vluchten. Wellicht willen ze een graantje meepikken als u rechtstreeks via hen reserveert. Weet ook dat sommige websites niet altijd meteen de all-inprijs vermelden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Aan het eind worden soms nog bijkomende kosten aangerekend, bijvoorbeeld voor een betaling via een creditcard.
Verder kijken dan de prijs
Ook Hipmunk is een handige website: die toont de beschikbare vluchten tussen twee locaties in een overzichtelijk tijdraster. Standaard zijn ze gesorteerd volgens ‘agony’: dat is de ideale combinatie van de prijs, de reistijd en het aantal tussenstops. U kunt ze ook rangschikken volgens die afzonderlijke parameters, of op het vertrek- of het aankomstuur. Via de schuivers bovenaan kunt u vroege of late vluchten wegfilteren.
Voor beoordelingen van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens wereldwijd kunt u terecht op Airlinequality.com. Op FlightStats vindt u statistische gegevens over vertragingen.
Inspiratie opdoen
De vergelijkingswebsites zoeken de goedkoopste vluchten naar een opgegeven locatie. In de zoekmodule van Skyscanner hoeft u niet noodzakelijk een eindpunt in te tikken. Doet u dat niet, dan verzamelt de website mogelijke bestemmingen in een lijstje, gerangschikt volgens de prijs. Tussen 1 tot 15 juli vonden wij tal van directe retourvluchten naar twaalf landen voor een bedrag onder 250 euro per persoon. Dat is handig voor wie er even tussenuit wil, maar nog geen bestemming in gedachten heeft.
Als u nog geen reisbestemming voor ogen hebt, kunt u ook surfen naar Bruxx. Die website verzamelt meer dan 90 bestemmingen vanuit Brussels Airport, maar vooral leuk is dat u – naast de landkaart ergens midden op de homepage – de mogelijkheid hebt via een schuiver uw reisbudget in te stellen. Op de kaart verschijnen dan meteen de overeenkomstige locaties. Voor een maximumbedrag van 250 euro per persoon kregen wij een 65-tal retourvluchten in juli voorgeschoteld, van Oslo tot Malaga, en van Dublin tot Moskou. De exacte vertrek- en terugreisdatum ingeven kan hier niet, maar als u wat speling hebt, is dat geen probleem.
Vergelijkbaar is Qfly, dat zich niet beperkt tot vluchten vanuit Zaventem. Helaas werkte die website bij onze tests niet meer. Ook het vergelijkbare Drungli ontgoochelde. Wel een aanrader is GeniusFlight, dat gebruikmaakt van Skyscanner. Die website laat u eveneens zoeken naar vliegbestemmingen binnen een door u gekozen prijsklasse. Daarbij kunt u zowel een minimum- als een maximumbudget instellen, en de gewenste afreis- en terugkeerdatum. Binnen ons budget van 250 euro per persoon vonden wij een 35-tal vluchten in de eerste twee weken van juli.
Stabiele verkoop
Twee weken geleden legden de bagageafhandelaars van Aviapartner in Zaventem onaangekondigd het werk neer. Voor veel vliegtuigreizigers was die wilde staking de laatste druppel. Sinds de aanslagen op 22 maart werd het Belgische luchtverkeer verscheidene keren verstoord, doordat de luchtverkeersleiders zich massaal “ongeschikt om te werken” verklaarden. De reizigers die van Zaventem vertrekken, moeten ook langere wachttijden voor de veiligheidscontroles in acht nemen.
“Er is geen echt alternatief voor het vliegtuig, en de reizigers weten dat zeer goed”, zegt Antoon van Eeckhout, de voorzitter van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR). “Langeafstandstreinen zijn duurder dan de lagekostenluchtvaartmaatschappijen. Het enige wat voorkomt, is dat reizigers voor de wagen kiezen wanneer de afstand minder dan twee dagen reizen bedraagt.”
Ook Geert Raes, de ondervoorzitter van de Association of Belgian Tour Operators (ABTO), stelt vast dat meer klanten ervoor kiezen met de wagen op vakantie te gaan. “Mensen nemen vaker de auto om op vakantie te gaan in Europa, vooral in de buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland. Er zijn dit jaar heel andere bestemmingen in trek dan vorig jaar. Zo is Portugal bijna volledig volgeboekt. Wie daar nog niets heeft vastgelegd, is eraan voor de moeite. Ook Spanje en de Italiaanse Rivièra zijn dit jaar heel populaire reisbestemmingen. Egypte en Tunesië zijn volledig uit de gratie gevallen door de terreurdreiging. De reizigers laten ook Griekenland en Turkije links liggen door de onzekere politieke situatie.”
“De verkoop van langeafstandsvluchten is zeer stabiel”, zegt Raes. “We hebben nagenoeg geen terugval gezien, ondanks de recente gebeurtenissen.” Onmiddellijk na de aanslagen stelden de reisoperatoren vast dat de boekingen 30 procent lager lagen dan in dezelfde periode vorig jaar. Raes: “We zijn die achterstand aan het inlopen. De Belgen willen absoluut op vakantie gaan. Ze tonen zich erg veerkrachtig. We spreken nog slechts over 8 procent minder boekingen sinds Nieuwjaar dan in dezelfde periode vorig jaar. Het zal zijn tijd nodig hebben, maar ik vermoed dat het effect van de aanslagen zal wegebben. Ik verwacht dat we 2 à 3 procent minder reizen verkopen over heel 2016. ”
Alternatieven voor het vliegtuig
Het volledige traject van Brussel naar Malaga afleggen met de auto neemt al snel twee dagen in beslag. U moet 2097 kilometer afleggen en minstens 20 uur achter het stuur zitten, terwijl het vliegtuig ongeveer drie uur onderweg is. “Verstandige reizigers weten bovendien dat in een auto stappen veel gevaarlijker is dan een vliegtuig nemen”, voegt Van Eeckhout eraan toe.
Er rijden ook bussen van Brussel naar Malaga. De prijzen van een busreis voor een gezin met twee kinderen liggen bijna dubbel zo hoog als de goedkoopste vliegtuigtickets voor het gezin. Bij Eurolines bijvoorbeeld betaalt u voor een vertrek op 2 juli en terugkeer op 16 juli 302 euro per volwassene voor een retourticket, 275 euro voor kinderen boven de twaalf jaar en 165 euro voor kinderen onder de twaalf jaar.
Met de trein reizen gaat niet veel sneller. Volgens de website van NMBS Europe moeten we minstens drie keer overstappen. Om in Malaga te geraken, moeten we de Thalys (Paris Nord) nemen en vervolgens de tgv (Barcelona Sants) en twee gewone treinen. De reis duurt in totaal 16,5 uur. Het is vooral uw reistraject na de tgv (zeven uur) dat nog veel tijd in beslag neemt. U kunt de tickets niet volledig online reserveren.
Voor wie graag met de trein reist, is een Interrail Global Pass een aanrader. Om zich maximaal vijf dagen binnen Europa met de trein te verplaatsen in een periode van vijftien dagen, betaalt u 200 euro voor een jongere onder 25 jaar en 264 euro voor een volwassene. Kinderen tot elf jaar reizen gratis mee. Het enige nadeel: voor de Thalys en de tgv moet u op tijd reserveren, want er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor Interrail-reizigers. U moet telkens 20 euro reserveringskosten betalen. U komt met twee kinderen onder twaalf jaar op ongeveer dezelfde prijs als de goedkoopste vliegtuigtickets voor het hele gezin uit.
Alternatieven voor de Belgische luchthavens
“Vooral wie voor zaken op reis moet, meet de tijd tussen het vertrek en de aankomst”, legt Raes uit. “Als je drie uur op voorhand naar de luchthaven moet, reken je dat bij de reistijd. Voor vluchten van minder dan drie uur ben je soms even snel op de bestemming met de trein. Ik kan dat niet staven met cijfers, maar we merken wel dat vakantie- en zakenreizigers steeds meer uitwijken naar buitenlandse luchthavens als Schiphol (Amsterdam), Charles de Gaulle (Parijs) of Düsseldorf International Airport. Wie ten noorden van Brussel woont, neemt gemakkelijk de Thalys vanuit Antwerpen naar Amsterdam. Wie in de omgeving van Gent of Kortrijk woont, kiest voor de Thalys vanuit Rijsel naar Parijs.”
Met de Thalys bent u in minder dan twee uur vanuit Brussel-Zuid in Amsterdam. Zowel voor de heen- als de terugreis kosten de goedkoopste tickets 29 euro per volwassene en 15 euro per kind onder twaalf jaar om op 1 juli te vertrekken en op 15 juli terug te keren. Maar er staat wel telkens bij “beperkt beschikbaar”. U doet er wellicht goed aan uw treintickets ruim op voorhand te reserveren. Kinderen onder de drie jaar reizen gratis, als er per kind een volwassene meereist.
Roel Van Espen en Ilse De Witte
De zoekmodules nemen niet allemaal dezelfde maatschappijen op in hun vergelijking.
Sommige vergelijkingswebsites vermelden niet meteen de all-inprijs, hoewel dat wettelijk verplicht is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier