Vlaanderen start in 2019 geleidelijke uitrol digitale energiemeters

© BELGA

In 2019 start in Vlaanderen de geleidelijke uitrol van de digitale energiemeters. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.

Het zal gaan om een eenvoudige meter “zonder toeters of bellen”, wat de prijs helpt te drukken en waardoor dezelfde meter in heel Vlaanderen kan worden ingevoerd, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Waarom zet Vlaanderen de stap naar digitale meters? De klassieke Ferrarismeters die in elke woonst hangen, worden simpelweg niet meer gemaakt. Bovendien evolueren we naar een gedigitaliseerde samenleving, wat de stap naar zulke meters logisch maakt. De ‘slimme meters’ passen ook in het beleid van de Vlaamse regering om te evolueren naar meer gedecentraliseerd energielandschap waarin meer lokaal energie wordt opgewekt.

Uitbreidbare meters

De Vlaamse regering kiest voor een eenvoudige meter, die iedereen dan kan uitbreiden met ‘slimme’ toepassingen. Dat moet de prijs drukken en kan bovendien bedrijven aanzetten om te gaan innoveren, legt minister Tommelein uit. Hij wijst erop dat de invoering van digitale meters bepaalde kosten kan verlagen. Er zijn geen huisbezoeken nodig om de standen op te meten, energie- of domiciliefraude wordt sneller gedetecteerd en er zijn geen aparte budgetmeters nodig. Het zou volgens de minister ook kunnen helpen energiearmoede te detecteren en zal “minder stigmatiserend” werken voor wie nu zo’n budgetmeter heeft hangen.

“De uitrol zal niet op één dag of zelfs niet op één jaar gebeuren”, verzekert Tommelein. Een periode van tien jaar lijkt zelfs niet denkbeeldig. In een eerste fase komen nieuwe huizen en huizen die energetisch gerenoveerd worden aan bod. Ook wie een budgetmeter of zonnepanelen heeft, zit in de eerste groep.

Compensatie terugdraaiende meter

Hij benadrukt dat er een compensatie komt voor de terugdraaiende meter. “Het zou te gek zijn dat we mensen aanmoedigen zonnepanelen te plaatsen en ze dan in de steek te laten”, luidt het. Wie voor eind 2020 panelen heeft, behoudt minstens 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller. Voor nieuwe installaties komt er vanaf 2021 een compensatieregeling. Over de periode van 15 jaar is naar verluidt vrijdag nog gediscussieerd.

Het is nu wachten op een kosten-batenanalyse van de Vlaamse energieregulator VREG. Op basis daarvan zal de regering onderzoeken of een bijsturing nodig is. Voor Tommelein staat het echter buiten kijf dat Vlaanderen de stap moet zetten. “In heel Europa is men bezig met de uitrol van de slimmer meters. We mogen die trein echt niet missen”.

De digitale meters zullen veel informatie verzamelen over individueel energieverbruik. Daarbij komt dan ook het luik privacy kijken. Tommelein, nog ziet zolang geleden staatssecretaris voor Privacy, verzekert dat duidelijk wordt aangegeven wie de gegevens mag gebruiken. Bovendien zal de eigenaar van de energiemeter steeds groen licht moeten geven voor het gebruik van de gegevens voor andere doeleinden dan die in de algemene voorwaarden gestipuleerd staat.

Partner Content