Vlaamse overheid krijgt complimenten
Er is minstens één sector waar in 2013 nauwelijks een onvertogen woord valt over de overheid, de biotechindustrie. Greg Parekh, de CEO van Biocartis, geeft alvast een schouderklopje. “Ik moet Vlaanderen complimenteren, omdat het hier zo veel technologische initiatieven steunt. Dat zal uiteindelijk een zeer slimme zet zijn, al kan het misschien nog tien of twintig jaar duren voor we dat ten volle inzien.”
De observatie is veelzeggend, omdat Parekh pas sinds een jaar in ons land verblijft, maar tonnen internationale ervaring heeft en dus goed de vergelijking kan maken. Biocartis zelf staat intussen symbool voor de sterk toegenomen internationale aantrekkingskracht van de Vlaamse biotechcluster. Het bedrijf werd in Zwitserland opgericht en had keuzemogelijkheden zat om zijn productieapparaat uit te bouwen. Het werd Mechelen dankzij Vlaamse financiële steun, die consequent wordt voortgezet. De ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) leidde de pas afgesloten vierde kapitaaloperatie.
Biocartis werd opgericht door topwetenschapper Rudi Pauwels en zal in 2013 nog veel meer in de kijker lopen. Zonder ongelukken trekt het in de tweede jaarhelft naar de beurs. Het belang daarvan kan niet genoeg onderstreept worden. De Vlaamse biotechsector was al langer een vruchtbare voedingsbodem voor prille biotechbedrijven, maar de nood aan meer rolmodellen was groot. Die rol was de jongste jaren vooral weggelegd voor Galapagos en ThromboGenics, en in mindere mate voor het ook beursgenoteerde Ablynx. Maar de spoeling was te dun.
Ook ThromboGenics maakt in 2013 nog nadrukkelijker het mooie weer van de Vlaamse biotech. In 2012 zorgde het Leuvense bedrijf lang voor veel nagelbijten, omdat het niet zeker was of zijn oogmedicijn Jetrea op de Amerikaanse markt zou mogen. Maar in januari kan de lucratieve verkoop van Jetrea starten.
Door de successen van ThromboGenics, Galapagos en co, en door een opmerkelijke overname als die van het Gentse Devgen, staat de Vlaamse biotech steeds nadrukkelijker op de radar van de grote investeerders. Dat de sector hier een lager risicoprofiel heeft dan in vele andere Europese landen, is bij hen ook geweten. Zeker in 2013 krijgen potentiële investeerders kansen genoeg om daarop in te spelen. PharmaNeuroBoost, ActoGeniX, ADx NeuroSciences, Okapi Sciences, Complix, Pronota en het vanuit Nederland uitgeweken arGEN-X zijn maar enkele van de namen die in 2013 van zich zullen laten horen en staan te trappelen aan de grote poort. Benieuwd wie eerst door die poort stapt.
BE.L.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier