Vlaamse ondernemers vragen eerst en vooral sociale vrede
Achter de grote verzuchting naar sociale vrede staan flexibeler werknemers op twee en de aanpassing van de automatische loonindexering op drie. De nieuwe driemaandelijkse CEO-poll geeft voorts aan dat precies de helft van de respondenten een nog slechter presterende economie voorspelt.
Het komende interprofessioneel overleg dient zich bijzonder moeilijk aan. De vakbonden kondigden al acties aan nog voor de sociale partners goed en wel rond de onderhandelingstafel hadden plaatsgenomen. Het belet niet dat de vakverenigingen het onderling oneens zijn. Het rommelt zelfs binnen de socialistische vakbond. Hoe dan ook, de werkgevers schortten het overleg op. Zij zijn het beu akkoorden te sluiten die sociale rust waarborgen en waar achteraf niets van in huis komt.
De vakbondskeuze voor agitatie zat er al lang aan te komen en heeft zijn weerslag op de antwoorden in de jongste CEO-poll. 38,7 % van de Vlaamse respondenten plaatst sociale vrede op de eerste plaats. Bij de Franstaligen gaat het om 35,6 %. Onder de taalgrens gaan ze eerst voor flexibeler werknemers (44,4 %). Dat is de eerste zorg voor 36,7 % van de Vlamingen. De verschillen in percentages hebben allicht te maken met de verschillen in situaties op de arbeidsmarkt in het noorden en het zuiden van het land.
Opmerkelijk is dat het sleutelen aan de automatische loonindexering slechts op de derde plaats komt, op ruime afstand van de nummers een en twee. Bijna een kwart van de Vlaamse respondenten wil daarover in de eerste plaats actie. Onder de taalgrens is dat iets minder dan een vijfde.
In antwoord op een gedetailleerdere vraagstelling zegt 94 % dat sociale vrede noodzakelijk of belangrijk is. Dat percentage bedraagt 90 % als het gaat over flexibeler werknemers en ligt op 80 % als de automatische loonindexering ter sprake komt.
Notionele-intrestaftrek
Een overgrote meerderheid van de respondenten maakte al gebruik van de notionele-intrestaftrek of is van plan dat alsnog te doen. Ruim 80 % deed al zijn voordeel met de maatregel – 83,5 % in Vlaanderen en 74,6 % van de Franstaligen. Het beeld is hetzelfde in antwoord op de vraag of ze (als)nog gebruik zullen maken van de notionele-intrestaftrek. Alleen is de afstand tussen Vlamingen en Franstaligen hier iets groter.
Verkiezingen
De poll werd afgenomen vóór de jongste politieke clash die leidde tot het opblazen van het kartel CD&V/N-VA en het verdwijnen van de nationalist Geert Bourgeois uit de Vlaamse regering. Exact de helft van de respondenten vond toen al dat er op 7 juni volgend jaar vervroegde federale verkiezingen moeten komen, samen met de geplande stembusgangen voor de deelstaatparlementen en de Europese parlementaire assemblee. 31,2 % wenst dat de federale regeringen zoals gepland in 2011 doorgaan. Voor de overige mogelijkheden – verkiezingen nog dit jaar, of vervroegd, maar na 7 juni 2009, of in de eerste helft van volgend jaar – gaat het telkens om enkele procenten.
Steeds somberder gestemd
De respondenten zijn steeds somberder gestemd over de economische toestand. De helft zegt dat we nog niet op de bodem zitten van de grote economische malaise. 38,6 % ziet de toestand niet verbeteren, maar ook niet verslechteren. 10,9 % gaat ervan uit dat het beter wordt. (T)
Door Boudewijn Vanpeteghem
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier