Vlaamse kmo’s warm maken voor crowdlending

Johan De Somere (48)

WIE

Johan De Somere (48)

WAS

Zaakvoerder van B&J Educatief NV, een kmo gespecialiseerd in de distributie van schoolbenodigdheden. In 1998 stapte hij over naar KBC, waar hij vijftien jaar in corporate banking actief was. Sinds 2011 werkte hij als zelfstandig consultant die kmo’s hielp bij hun financieringsstrategie en het opstellen van herstelplannen.

WORDT

Regiomanager Vlaanderen voor het platform Look&Fin, de marktleider in crowdlending in België.

WIL

Kmo’s in Vlaanderen warm maken voor crowdlending. Geïnteresseerde investeerders zijn er voldoende, maar de financieringsdossiers zijn dun gezaaid. “Dat komt omdat bankfinanciering hier goedkoop is. Kmo’s hebben niet de gewoonte samen te werken met kredietmakelaars of consultants die voor hen de ideale financieringsmix samenstellen”, aldus De Somere.

Hij wil aantonen dat crowdlending complementair is aan bankfinanciering: “Het groeipotentieel is groot. Voor kmo’s met een hoger risicoprofiel, waarvan de banken waarborgen of een grote eigen inbreng verwachten, kan crowdlending de deur openen voor aanvullende bankfinanciering. En voor financieel sterke bedrijven is het een hefboom om het rendement op eigen vermogen te verhogen.”

Look&Fin wil in Vlaanderen meer dan verdubbelen in volume. De voorbije jaren haalde het 7 miljoen euro op voor 25 Vlaamse kmo’s. Het bedrijf sloot een akkoord met de kredietverzekeraar Atradius. Daardoor kunnen investeerders een kapitaalwaarborg krijgen op leningen met een beperkte rentevoet (3 tot 3,75%). Leningen zonder waarborg halen rendementen tussen 6 en 12 procent. “Zo kunnen ook de kmo’s goedkoper lenen.”

WAT IN VRIJE TIJD

Bezig zijn met de kinderen en wandelen met de hond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content