Vlaamse biotechvallei groeit
De biotechvallei van Vlaanderen staat in bloei. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse sectorrapport van PricewaterhouseCoopers. Ook Ernst & Young wijst op het belang van de biotechbedrijven.
Vlaanderen telt nu 26 biotechbedrijven, acht meer dan twee jaar geleden. Ze hebben 1632 personeelsleden, 44% meer dan twee jaar geleden. Sinds 1995 nam het aantal jobs in de sector toe met gemiddeld 39% per jaar. Samen zorgen ze voor 160 miljoen euro bedrijfsinkomsten en voor 105 miljoen euro investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Dat lezen we in het tweejaarlijkse rapport dat PricewaterhouseCoopers ( PwC) en het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie ( VIB) zopas presenteerden.
Biotech is nog steeds een jonge industrie in Europa. Vlaanderen vormt daarop geen uitzondering, want 20 van de 26 bedrijven zijn jonger dan zeven jaar. Acht ervan werden pas de jongste twee jaar opgericht. Nochtans heeft Vlaanderen ook al enkele rijpere biotechbedrijven als Innogenetics, Plant Genetic Systems (inmiddels omgevormd tot Bayer Bioscience) en Genencor International.
Vlaamse beursintroducties in de biotechnologie waren er de jongste jaren niet. Alleen Innogenetics en Genzyme staan voorlopig op de beurstabellen. Tibotec-Virco was lange tijd de gedoodverfde kandidaat voor een beursgang, maar werd in de lente van 2002 opgeslorpt door Johnson & Johnson. Ondanks het negatieve beursklimaat waren de Vlaamse ondernemingen in staat om zich tijdig te bevoorraden met groeigeld of researchcontracten. Volgens PwC horen sommige van de financieringsoperaties zelfs tot de grootste in de Europese biotechsector. Devgen, opgericht eind 1997 met 8,5 miljoen dollar, wist twee private financieringsrondes af te sluiten voor 30 miljoen dollar. En ook CropDesign, opgericht in 1998 met 4,5 miljoen euro, kon in 2000 zo’n 25 miljoen euro binnenrijven. Maar de afgelopen twee jaar zakten de financiële markten in elkaar en daalde het vertrouwen. Toch slaagde Galapagos Genomics er dit jaar nog in om bij internationale investeerders 21,4 miljoen euro bijeen te schrapen. Ook Ablynx, Algonomics, 4 Aza, PharmaDM en Thromb-x vonden vers kapitaal. Zegt Jo Bury, algemeen directeur van het VIB: “De voorbije twee jaar werd in Vlaanderen 45 miljoen euro durfkapitaal opgehaald in de biotechnologie.”
De Vlaamse biotechindustrie doet het goed, besluit het rapport van PwC en het VIB. De biotechvallei staat bijna in bloei. Daarbij claimt Gent de titel van hoofdstad van de Vlaamse biotechnologie. Zo’n 65 % van de werknemers in de sector is aan de slag onder de torens van Gent.
Begin deze week lanceerde ook Ernst & Young ( E&Y) zijn eerste wereldwijde rapport over de biotechsector. De consultants van E&Y bouwden de jongste jaren een stevige reputatie op met hun reviews van de Europese en Amerikaanse biotechnologie. Uit hun cijfers blijkt dat de biotechindustrie nog steeds groeit. Die groei – ondanks het tegenzittende beursklimaat – kwam er vooral dankzij de financiering via durfkapitaalverstrekkers. In 2001 leverden beursintroducties in de biotechnologie slechts 383 miljoen dollar op. In 2000 was dat wereldwijd nog 8 miljard dollar. De durfkapitalisten daarentegen pompten in 2001 nog zo’n 10 miljard dollar in de industrietak. Alleen in 2000 was dat meer.
R.B. [{ssquf}]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier