Visionair of fantast ?

Rijdt ADS Group of Companies uit Deinze een scheve schaats of verliest een aantal Belgische investeerders onterecht hun geduld ? Tegenstrijdige berichten rond industriële projecten in China en groeifinanciering via Nasdaq doen de ronde.

Bij een twintigtal middenstanders en kmo’ers uit Oost- en West-Vlaanderen groeit de overtuiging dat de Oost-Vlaamse industrieel Aster De Schrijver ( ADS Group of Companies) hen te grazen nam. Ze belegden in Tianrong Building Material Holdings Inc. (actief in pre-engineered metalen constructies en bouwpanelen) en Omap Holdings Inc. (in april ’96 omgedoopt tot China Food & Beverage Co. na overschakeling van hoogtechnologische machines naar de drank-en voedingssector), twee bedrijven waarin De Schrijver een belangrijke participatie heeft, maar beklagen zich dat sinds de koersen gekelderd zijn al klimmen ze nu weer stilaan bergop.

Beide bedrijven zijn sinds augustus ’95 genoteerd op de New Yorkse OTC Bulletin Board (Nasdaq). Beursmakelaars Nédée & Co. en De Martelaere bevestigen dat ze “twee tot anderhalf jaar geleden een zeer beperkt aantal orders” plaatsten voor bedragen tussen 100.000 en 200.000 frank. “Markttechnisch was er niets aan de hand. We waarschuwden wel dat het risicovolle beleggingen betrof. Maar als de klant aandringt…” En een handvol Vlamingen geraakte in de ban van de grootse plannen van De Schrijver. Ook dit blad schreef een Omslagverhaal ( Trends van 4 april 1996) over het originele concept van “groeifinanciering via Nasdaq en strategische acquisities met hefboomeffecten in de groeimarkten van het Verre Oosten.” Overnames betaald met Tianrong- of Omap-aandelen.

Een concept in opbouw, zei De Schrijver toen. “Dat is het nog,” werpt hij op. “In het businessplan stond zwart op wit : ADS has always been looking for a long-term business relationship rather than for quick money. Ik heb nooit met één aandeel geleurd. Onze ervaring op de over the counter market is minder vlot verlopen dan gepland. Short sellers en speculanten hebben de aandelen doen kelderen. Maar ik ben de eerste die er belang bij heeft te zorgen dat de koersen weer stijgen. Vermits ik niet één van mijn Tianrong- of Omap-aandelen verkocht. Mijn belang is enkel verwaterd tot 30 % door de intrede van beleggers uit de VS, Canada en Australië. Nauwelijks 10 % komt uit België.” De Schrijver claimt dat hij geen vat heeft op de beursbewegingen. Hij heeft begrip voor de ontgoochelde beleggers, maar “het is te gemakkelijk mij als schietschijf te nemen omdat men niet vertrouwd is met de Amerikaanse beursmechanismen en dus in paniek raakt.”

EEN MOOIPRATER

“die zijn eigen grootheidswaan gelooft,” zo omschrijft een van de Belgische beleggers Aster De Schrijver. Een oplichter ? “Niet echt,” luidt het anderzijds, “eerder een fantast, die zonder kennis van zaken in bedrijven stapt en anderen op sleeptouw neemt.” Waarop Aster De Schrijver verwijst naar twee door hem opgestarte en “goed draaiende bedrijven” : in 1996 zette hij de Chinese joint venture TBCE Ltd. op (geherwaardeerde boekwaarde : 9 miljoen VS-dollar), in 1992 startte hij Altachem nv in Deinze, producent van aerosolventielen en -bussen (met een eigen vermogen van 35 miljoen frank, plusminus 50 %, en een positieve cashflow van 3,5 miljoen). Altachem ontving de EFBQ-award van European Foundation for Business Qualification (een Nederlandse stichting onder auspiciën van de EU, en met de Vlerick School als academische partner).

In de Chinese havenstad Tianjing vond Trends inderdaad geen luchtkasteel : TBCE Ltd. (25 % Tianrong-New York en 75 % een Chinees staatsbedrijf) produceert er bouwpanelen en Frank Pinto, principal technical adviser and chief van SEED/UNDP, bevestigt dat deze VN-organisatie in TBCE 524.000 VS-dollar investeert. De Schrijver beklemtoont dat hij contacten heeft met industriële partners in Japan, Hongkong en Canada “investeerders die deze groeimarkten kennen en betreden met een langetermijnvisie.”

Regelvast

weigert de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities Exchange Commission (SEC), informatie over al dan niet aan de gang zijnde onderzoeken naar Tianrong, Omap of Altachem Holdings Inc. (inmiddels 100 % ADS Group Ltd., geregistreerd op het eiland Man). Gregg Wolfgrame (SEC) verzekert dat de duizenden OTC-noteringen kritisch gevolgd worden door de SEC en meer nog door de National Association of Securities Dealers (NASD) : “Manipulatoren kunnen erg clever zijn, maar malafide actoren pikken we eruit.” Donkin Kane van SEC/Policy evaluation and research, dat ingrijpt bij koersmanipulaties, merkt op dat de SEC Tianrong op 22 november 1996 op de vingers tikte ( case n 96-cv-02640) wegens laattijdig indienen van financiële resultaten over ’95 en het eerste halfjaar van ’96. De Schrijver : “Ook wij leren de spelregels.”

Luikenaar Guy Martin, uitvinder van een laadsysteem voor drukpersen, verkocht zijn brevetten tegen Omap-aandelen. ” Restricted en dus niet verhandelbaar vóór twee jaar, overeenkomstig de securities act van 1933. De raadsman van Martin wist dat,” repliceert De Schrijver. Hij ziet Martins gekelderde Omap-aandelen opnieuw klimmen, na de recente joint venture met de Chinese Qidong Brewery. Het Omap/Martin-dossier doorzwom heel wat troebele waters (zie uitgebreid in Trends-Tendances van deze week). Aster De Schrijver wast zijn handen in onschuld en wijst zijn Amerikaanse Omap-topmanager James Tilton met de vinger.

E.B.

ASTER DE SCHRIJVER (ADS) Onbegrepen visionair strateeg ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content