Vijf dolle beursvoorspellingen
De iconische baseballcoach Yogi Berra zei ooit “It’s tough to make predictions, especially about the future.” Een belegger en economist (een samentrekking van ‘economie’ en ‘mist’) houdt daar beter rekening mee. Chaos, de natuurlijke staat van het universum, gooit steevast roet in het eten. Maar net als elke andere menselijke activiteit houdt beleggen het maken van voorspellingen in. Succesvol beleggen houdt in betere voorspellingen te maken dan de markt. Wie beter is in kansberekening dan de markt, zoals Warren Buffett, kan de beurs verslaan. Wie zich niet wil wagen aan voorspellingen, moet zich op zijn minst voorbereiden op onvoorziene omstandigheden, de wijsheid van Perikles indachtig dat “het niet aan ons is om de toekomst te voorspellen, maar wel om ons erop voor te bereiden”. Gesterkt door mijn column van maart 2021, getiteld ‘Inflatie kan de verrassing van 2021 worden’, waag ik me, ongetwijfeld in een vlaag van overmoed, aan nieuwe potentiële scenario’s waarmee de markt onvoldoende rekening houdt.
Succesvol beleggen houdt in betere voorspellingen te maken dan de markt.
1 De Chinese vastgoedmarkt stort in en decimeert de groei van de wereldeconomie. De consensus gaat uit van een wereldwijde economische groei van 4 procent in 2022. De Chinese vastgoedsector, goed voor een kwart van het Chinese bruto binnenlands product, is één groot piramidespel. Evergrande, de olifant in de Chinese porseleinwinkel, gaat failliet en de Chinese overheid slaagt er niet in de schokgolf af te blokken. China komt in een recessie terecht en haalt de groei van de wereldeconomie onderuit.
Goed voor: kwaliteitsobligaties, de dollar, goud. Slecht voor: aandelen, grondstoffen, rommelobligaties, cryptomunten.
2 De hype rond de metaverse leidt tot een financiële zeepbel. Nu we toch bezig zijn onze privacy in een digitaal zwart gat te gooien, en thuiswerken de drang om collega’s te ontmoeten heeft getemperd, is de verleiding groot om onze digitale identiteit te sublimeren in de vorm van een avatar, die bereid is grof – en echt – geld te betalen voor een NFT van een paar virtuele sneakers. Slimme bedrijven spelen hierop in. De hype stuurt metaversegerelateerde aandelen naar nooit geziene hoogtes.
Goed voor: metaverse-aandelen, crypto. Slecht voor: (na het barsten van de de zeepbel) idem.
3 Value-beleggingen verslaan groeiaandelen met een ruime marge. Sinds de financiële crisis lopen value-aandelen 168 procent achter op groeiaandelen. De hogere rente en de extreem lage waarderingen van value-aandelen leiden tot een abrupte trendomslag.
Goed voor: value-aandelen. Slecht voor: groeiaandelen, crypto.
4 Joe Biden wordt afgezet, een politieke crisis breekt uit, de markten nemen een duik. Tijdens een internationale persconferentie worden, in een Oscar-moment, de spiekfiches met de antwoorden op de vragen van de journalisten verwisseld door een Republikeinse stagiair. Biden gaat de mist in, weigert op te stappen, wordt ge-impeached en Kamala Harris neemt het roer over. De onzekerheid stuurt de markten 20 procent lager, maar het herstel volgt snel.
Goed voor: cash. Slecht voor: al het andere.
5 De cryptohype is voorbij, goud maakt een comeback. De ondraaglijke volatiliteit van cryptomunten en de dwaze prijsvoorspellingen van corrupte cryptogoeroes en blogs doen het besef inzinken dat cryptomunten een dubieuze waardeopslag zijn. De cryptomarkt crasht niet, maar koelt danig af. De ongesofisticeerde beleggers in goud hebben, uitgeput na het teleurstellende 2021, gecapituleerd. Goud herwint zijn glans en breekt door de grens van 2.000 dollar per troy ounce.
Goed voor: goud. Slecht voor: cryptomunten, meme-aandelen.
En wie er niets van wil geloven, kan nog altijd zijn portefeuille maximaal diversifiëren.
De auteur is eigenaar van Kounselor Consulting bv en adjunct-professor aan de Vlerick Business School
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier