VEURNE. ZOETEBEKKEN NA 2000
Na jaren van rode cijfers is Meli vandaag opnieuw gezond. “Het honingbedrijf van de 21ste eeuw” moet dat bewijzen.
Honingproducent Meli, ook bekend van het pretpark in Adinkerke (zie : Trends, 22 juni ’95), verhuist zijn produktie van Molenbeek naar Veurne, waar het een gloednieuw bedrijf bouwt. “In de fabriek van Molenbeek, een gebouw van de jaren ’50, werd het ondoenbaar, ” vertelt professor Rik Donckels, gedelegeerd bestuurder van Meli. “De honing moet daar eerst naar boven, dan naar de kelder, en zo verder. Onze honing staat voor een belangrijke omzetsprong, en daarom moeten we het honingbedrijf van de 21ste eeuw bouwen. “
Na enkele jaren van rode cijfers een nettoverlies van 68,8 miljoen frank in 1993 haalde Meli in 1994 4 miljoen frank winst. Voor 1995 wordt gemikt op een winst van 15 miljoen frank, al zal het bedrijf hoge afschrijvingen moeten inkasseren voor de bouw van de nieuwe fabriek. Deze zal 75 miljoen frank kosten en tegen eind 1996 operationeel zijn. Het pretpark haalt een omzet van 350 miljoen frank, de honing en honingprodukten nog eens 350 miljoen frank.
Hoe groot hij de “belangrijke omzetsprong” van de honing inschat, wil Donckels niet kwijt. “We willen Frankrijk, Nederland en Duitsland aanpakken, ” aldus de Meli-baas. “Nu blijft 95 % van onze afzet in België. En we proberen nieuwe distributiekanalen te vinden. Zo gingen we onlangs de cateringmarkt op. Voorts zijn er nieuwe culinaire en zelfs industriële toepassingen van honing die we willen uittesten. Meli laat in onderaanneming peperkoek en honingwafels, maar ook honingkonfituur en honingchoco produceren. Die honinggebonden produkten maken 45 % van de honingomzet uit. “
De investering in Veurne is goed voor 22 nieuwe jobs. De 25 Molenbeekse werknemers krijgen de eerste kans. In het pretpark werken het jaar rond 35 mensen. Van april tot september komen daar nog eens 60 interims bij, aangevuld met 100 jobstudenten in juli en augustus. Daarnaast besteedt Meli opvallend veel uit aan consultants : de technische leiding van de honingproduktie aan burgerlijk ingenieur Philip Cammaert, het financiële beheer aan Guy Slagmulder, oudgediende van Lessius, de marketing aan toegepast ekonoom Gino Vansuyt en het horeca-gebeuren in het pretpark aan Henk Haber, ex-algemeen direkteur van SunParks.
De bouwstruktuur van het nieuwe bedrijf in Veurne laat vlotte uitbreiding in modules toe. Meli, waarvan het pretpark dit jaar 60 jaar wordt, denkt nog niet aan rusten.
RIK DONCKELS (MELI) Nieuwe culinaire en industriële toepassingen van honing uittesten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier