VERWARRENDE START

Gouda (Nederland).

Start en T-Interim.

Half februari kondigde T-Interim een samenwerking aan met de Nederlandse collega Start. Dat zorgde in de sector voor nogal wat onrust, vooral omdat het persbericht dat Start uitgaf veel ambitieuzer klonk dan dat van T-Interim, de uitzendpoot van de VDAB.

Marcel Spaargaren, directeur Start International, ruimt de verwarring meteen op. “We starten in de kantoren van T-Interim in Gent, Antwerpen en Hasselt. We zullen er een eigen bureau hebben en een eigen bord aan het raam. We willen klanten van ons die ook in België actief zijn, helpen. Later kunnen er andere kantoren bijkomen. We gaan zeker geen eigen kantoren in Vlaanderen openen. Binnen een maand richten we wel Start NV op en die zal op eigen kracht in Brussel een kantoor openen. Maar dat staat los van T-Interim.”

Start werd in 1977 opgericht door de overheid, de werkgevers- en de werknemersorganisaties. Het bureau had aanvankelijk louter sociale doelstellingen, maar al gauw werd de hele uitzendmarkt bestreken. Met als gevolg dezelfde verwijten van oneerlijke concurrentie zoals T-Interim die vandaag in België krijgt. Daarom werd Start in mei 1996 een BV (de Nederlandse vorm van een NV), waarvan de aandelen in handen zitten van Stichting Start die nog steeds tripartiet bestuurd wordt. “Start is nu aanvaard en is gewoon lid van de federatie van uitzendbedrijven,” zegt Spaargaren.

Start groeide in de tweede helft van de jaren negentig razendsnel (zie cijfertabel). Het werd na Randstad (40% marktaandeel) het tweede uitzendkantoor in Nederland met een omzet van 46 miljard frank en een marktaandeel van 20%. Vedior staat met 11% op nummer drie.

Start internationaliseerde al begin jaren negentig, maar dat gebeurde op vraag van overheden. Zo belandde het in Tsjechië – waar het vandaag met zijn elf vestigingen marktleider is – en in Sint-Petersburg. In 1996 werd internationale expansie echter een strategisch doelwit. Drie jaar later is het buitenland goed voor 15% à 20% van de omzet. “Binnen drie jaar moet dat 50% worden,” zegt Spaargaren.

Oost-Europa wordt verder ontwikkeld. Vorige week werd in Slovakije een uitzendbedrijf met drie vestigingen overgenomen. Maar de nadruk ligt op de groeimarkten in de uitzendbranche: Duitsland, Spanje en Italië. In Duitsland telt Start nu 34 kantoren (goed voor een omzet van 1,3 miljard) en dat aantal wordt dit jaar verdubbeld. “We zijn het eerste kantoor dat een CAO heeft getekend met de vakbond IG Metall, die erg anti-uitzendarbeid is,” zegt Marcel Spaargaren. “Dat hebben we te danken aan onze historische achtergrond, dat is onze unique selling proposition.”

In Spanje nam Start in 1998 People over en het telt er nu 120 vestigingen. De omzet ligt op 4,6 miljard frank. Italië wordt dit jaar gestart met vijftien kantoren. “We zoeken daar een acquisitie omdat we wat achterstand hebben op de anderen,” zegt Spaargaren.

Alles wordt met eigen middelen gefinancierd. Extern kapitaal, via een privatisering (beursgang bijvoorbeeld), is niet nodig. Maar principieel sluit Marcel Spaargaren zoiets niet uit.

Guido Muelenaer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content