VERRASSING VAN FORMAAT

De Fransman Julien Quesne heeft vorige zondag voor een verrassing van formaat gezorgd door de Open van Andalusië in Marbella te winnen. De nummer 322 van de wereld evenaarde er het parcoursrecord met een 64. Een 17 onder de par was voor de 31-jarige Fransman voldoende om de 400ste winnaar van een toernooi in de Europese Tour te worden. Tweede was de Italiaanse teenager Matteo Manassero, die twee slagen minder goed deed en een kaart van 68 indiende.

“Dit is de mooiste dag van mijn leven”, verklaarde Julien Quesne. In de Europese Tour had hij het tot nog toe nooit beter gedaan dan zeventiende, een maand geleden in de Avantha Masters in New Delhi. Hij speelde zondag uit met vier birdies op de laatste vijf holes en pakte de overwinning dankzij een putt van anderhalve meter op de 18. “Ik wist dat ik dichtbij zou zijn als ik die putt binnen gaf, maar ik had helemaal niet verwacht dat ik zo snel een toernooi zou winnen in de Europese Tour”, zei de Fransman, die vorig jaar nog actief was in de Challenge Tour.

De thuisspelers konden niet beter doen dan een derde plaats voor Eduardo De La Riva. Toernooipromotor en topfavoriet Miguel Angel Jiménez probeerde met zijn 47 lentes de oudste winnaar in de geschiedenis van de Tour te worden, maar hij raakte niet verder dan een zevende plaats.

“Het was niet makkelijk tegen jongens als Matteo Manassero, Miguel Angel Jiménez of Pablo Larrazábal. Ze stonden allemaal goed te spelen en ik moest het echt hole na hole proberen aan te pakken, zonder me uit mijn lood te laten slaan door wat mijn tegenstanders lieten zien”, zei Quesne, die birdie sloeg op de twee, pars vijf van de eerste negen holes, en daarna nog een birdie op de acht en negen, zodat hij kon draaien met 32. Op die manier won Quesne het toernooi, hoewel hij zondagochtend nog drie slagen achterstond. Hij evenaarde daarmee de krachttoer van de Engelsman Justin Rose een week eerder in de Amerikaanse Tour tijdens het Cadillac Championship. Dit jaar leverde trouwens nog geen enkele speler in de Europese Tour zo’n lage kaart in aan het einde van de eerste dag.

Het was ook de eerste Franse overwinning van het seizoen en zelfs de eerste sinds Thomas Levet in de Alstom Open de France won op 3 juli vorig jaar. Voor Frankrijk was het de 26ste zege in de geschiedenis van de Europese Tour, terwijl Quesne nog maar de elfde Franse winnaar is in die Europese Tour.

Met een prijs van 166.660 euro krijgt Quesne ook een vrijstelling voor de Europese Tour tot eind 2013 en wordt hij 24ste in de Race to Dubai, een klassement waarin de Belg Nicolas Colsaerts (die vorige week niet speelde) op de zestiende plaats staat.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content