Veroordeeld tot de enkelband
Jo Lernout mag thuis zijn straf uitzitten
Met een enkelband zit een veroordeelde zijn straf thuis uit in plaats van in een gevangeniscel. Het ‘elektronisch toezicht’ was de afgelopen weken opnieuw in de actualiteit. Er bleek geen enkelband voorradig te zijn toen Jo Lernout, een van de veroordeelde oprichters van Lernout & Hauspie, zijn enkelband kwam halen, de Franstalige installateurs van de enkelbanden staakten en minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) werkt aan een wetsvoorstel waardoor verdachten in voorlopige hechtenis ook huisarrest kunnen krijgen.
Made in Israël
In 2010 haalde 3M-Electronic Monitoring het vijfjarige contract binnen voor de levering van de enkelbanden, met het bijbehorende materiaal zoals de bewakingsbox en de software. De enkelbanden worden gemaakt in Israël door een bedrijf dat oorspronkelijk Elmo-Tech heette, maar in 2010 werd overgenomen door de Amerikaanse multinational 3M. De markt voor enkelbanden is klein: wereldwijd zijn er minder dan tien aanbieders.
1500 veroordeelden onder huisarrest
Eind maart stonden er 1028 personen onder elektronisch toezicht in België. Justitie heeft een reserve van 800 enkelbanden, wat in de praktijk betekent dat er maximaal 1350 personen onder elektronisch toezicht kunnen worden geplaatst. Er moet immers een buffer zijn, zodat het materiaal makkelijk beheerd en onderhouden kan worden. Het Nationaal Centrum voor Elektronisch Toezicht (de dienst binnen de FOD Justitie die het elektronisch toezicht beheert) wil eind dit jaar 1500 personen onder dagelijks elektronisch toezicht hebben.
Leaseprijs: 4 euro per dag
Justitie heeft de enkelbanden niet aangekocht, maar leaset ze van 3M-Electronic Monitoring. Afhankelijk van het product bedraagt de leaseprijs 4 tot 9 euro per dag. Voor materiaal dat niet wordt gebruikt, hoeft Justitie niet te betalen.
Hoe werkt het systeem?
De veroordeelde wordt opgeroepen om naar de gevangenis te komen waar hij de band (met een zender) om zijn enkel krijgt. Op dat moment begint officieel het elektronisch toezicht. Daarna komt een mobiel team naar de woning om de bewakingsbox te installeren, die de bewegingen van de zender registreert en doorstuurt naar de monitoringdienst. Daar worden alle controleboodschappen, bewegingen en alarmen geregistreerd.
Niet altijd thuis
Een justitieassistent staat in voor de opvolging van het toezicht. Binnen 48 uur na het begin krijgt de gedetineerde bezoek van de assistent die uitleg geeft en een uurrooster opstelt – bijvoorbeeld wanneer de gedetineerde thuis moet zijn in het geval dat hij uit werken gaat. De voorwaarden voor elektronisch toezicht verschillen immers van persoon tot persoon.
BENNY DEBRUYNE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier