Vermogensplanning. Dood, maar gelukkig
Gij zult wederkeren tot stof en as, maar uw vermogen blijft bestaan. Hoe belet u dat de staat er beslag op legt ? Een in Antwerpen ontwikkelde software helpt u langs de klippen te varen.
Stel dat je geen kinderen hebt, maar wel een broer die kinderen heeft. Als je komt te overlijden, gaat je erfenis naar je broer en uiteindelijk komt alles ooit terecht bij je neven en nichten. Wat is nu het voordeligste vanuit het standpunt der successierechten ? Dat je rechtstreeks je neven en nichten bevoordeligt of dat je de erfenis via je broer laat passeren ?
Met zulke vraag kan je terecht bij Kristel Verbist. Ze tikt je gegevens in en binnen de tien sekonden verschijnt op haar computerscherm een komplete berekening van de successierechten. “Het hangt af van het aantal neven of nichten dat je hebt”, zegt ze. “Zijn het er weinig, dan is het voordelig om rechtstreeks een schenking te doen. “
Kristel Verbist heeft samen met Yvan Eulaers een software-programma ontwikkeld dat successierechten berekent. Het programma dat de naam SuccessiePlanner draagt, wordt op 14 juni in het Antwerpse Hilton-hotel aan belangstellenden voorgesteld.
DYNAMISCH.
Eulaers en Verbist werken voor Distriplan, een softwarebureau opgericht door UFSIA-prof Emiel Van Broekhoven. Van Broekhoven, die zich met vermogensplanning bezighoudt, is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder ontwierp Distriplan reeds programma’s voor pensioenberekening en rendementsberekening voor immobiliën.
“Natuurlijk kan ook uw notaris dit voor u voorrekenen, ” zegt Eulaers, “maar dat is een tijdrovende bezigheid. Ons programma doet het onmiddellijk. Bovendien wordt alles zeer overzichtelijk aangetoond en kunnen gemakkelijk vergelijkingen gemaakt worden. En tenslotte is dit een dynamisch programma : SuccessiePlanner berekent ook situaties die ontstaan wanneer u pas binnen een aantal jaren overlijdt. “
Het programma kent meer dan 7000 erfgenamen. Het kan ingewikkelde konstrukties met halfbroers en halfzusters aan en berekent probleemloos een erfenisoverzicht waarbij grootooms en groottantes zijn betrokken. Het programma houdt rekening met de eigenschappen van soms erg complexe stambomen ; met de samenstelling van het vermogen dat geheel of gedeeltelijk aan verschillende huwelijkspartners kan toebehoren ; met de bepalingen van het huwelijkskontrakt ; en met de legaten en schenkingen. Talrijke simulaties laten toe de effekten van alternatieve nalatenschapsregelingen te vergelijken.
HET VOORDELIGSTE.
Indien men een erfenis wegschenkt terwijl men nog leeft, dan moeten op roerend goed geen successierechten betaald worden indien men niet binnen de drie jaar overlijdt. Op onroerende goederen moeten wel rechten worden betaald, maar de hoogte van de verschuldigde rechten hangt af van de waarde van de schenking. “Men kan zich dus op een voordelige manier van zijn nalatenschap ontdoen door met tussenperiodes van drie jaar telkens schenkingen te doen in de laagste schijf. Dat komt veel voordeliger uit dan wanneer men éénmalig schenkings- of successierechten in de hoogste schijf moet betalen. Ons programma berekent haarfijn wat de voordeligste handelswijze is”, zegt Eulaers.
Bij Distriplan werken 6 TEW-ers oud-studenten van Van Broekhoven en één computerprogrammateur. “We hebben twee versies gemaakt van SuccessiePlanner, ” zegt Verbist, “een vereenvoudigde en goedkopere versie en een volledige. ” Aan het programma werd drie jaar gewerkt. De prijs ligt nog niet helemaal vast maar zal volgens Eulaers voor de volledige versie schommelen rond 50.000 frank. In die prijs zijn echter technische opleiding om met het programma te werken en telefonische bijstand voor problemen die later nog zouden opduiken, inbegrepen.
NOTARIS.
Net zoals het programma voor pensioenberekeningen, zal deze software in de loop der jaren nog worden uitgebreid en, indien de wetgeving zou worden gewijzigd, uiteraard aangepast. “Normaal voorzien wij een verkoopskontrakt dat drie jaar loopt”, zegt Eulaers.
Het programma voor pensioenberekening kost 21.000 frank in eenvoudige versie (pensioenberekening alleen voor werknemers) en 69.000 frank in volledige versie. “Onze klanten zitten vooral in de sektor van het vermogens- en het juridisch advies en in de verzekeringssektor”, aldus Eulaers. “Met SuccessiePlanner mikken we op de markt van de fiskale en juridische advizeurs, de bankiers en vooral de notarissen. “
Alle notarissen uit Antwerpen, Mechelen en de Kempen werden uitgenodigd op de voorstelling van 14 juni. “De belangstelling is groot”, zegt Eulaers. “Notarissen hebben nood aan een systeem dat op een vlotte aanschouwelijke manier successierechten kan berekenen. ” Zien zij in het computerprogramma dan geen konkurrentie ? Men zal immers geen notaris meer nodig hebben om successierechten te berekenen zodra komputers het sneller en aanschouwelijker kunnen doen ? De computer zal de notaris vervangen. “Welnee, ” zegt Eulaers, “op het ogenblik dat mensen hun successieprobleem effektief willen regelen, moeten ze toch naar de notaris omwille van de notariële akte. Wij bekonkurreren de notarissen niet, wij bieden hen een hulpmiddel aan. “
P.B.
KRISTEL VERBIST EN YVAN EULAERS (DISTRIPLAN) Wat is de voordeligste nalatenschapsregeling ?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier