‘Vermogensbeheer is een echte peoplebusiness’

Peter De Coensel staat een jaar aan het hoofd van Degroof Petercam Asset Management (DPAM), een vermogensbeheerder met lange tentakels in West-Europa en stilaan ook in Azië. DPAM heeft bruto 41,655 miljard euro in beheer.

Wat heeft het voorbije jaar u geleerd?

PETER DE COENSEL. “Ik onthoud dat vermogensbeheer een echte peoplebusiness is in een competitieve omgeving. DPAM wil het verschil maken met zijn DNA. Dat is gebaseerd op ons credo ‘active, sustainable, research’, dat de basis van onze investeringsaanpak is. Uitmuntende, op vertrouwen gebaseerde relaties met alle stakeholders zijn essentieel. Als nieuwe CEO heb ik er prioritair werk van gemaakt dat DNA nog sterker te maken. Daarnaast hebben we onze interne organisatie versterkt. Ons platform van investeringsexperts met 44 fondsbeheerders, 34 buy-sideanalisten en 5 SRI-specialisten hebben één doel voor ogen: de beste van de klas zijn. We vertrekken vanuit een combinatie van fundamenteel en ESG-onderzoek, waardoor onze fondsbeheerders op lange termijn toegevoegde waarde aan onze klanten kunnen bieden. Dat doen we onder meer door data te verzamelen, te analyseren en te interpreteren.”

Om het met een understatement te zeggen: 2022 was geen gemakkelijk jaar

Hoe schat u de markten in?

DE COENSEL. “Om het met een understatement te zeggen: 2022 was geen gemakkelijk jaar. De indrukwekkende inspanningen van de centrale banken om het risico van de oplopende langetermijninflatie te onderdrukken hebben een herwaardering van aandelen en obligaties teweeggebracht. Onze investeringsprocessen hebben ervoor gezorgd dat we gespaard zijn gebleven van ernstige probleemdossiers in 2022. Zo waren onze oplossingen niet blootgesteld aan Rusland. We blijven trouw aan onze beproefde investeringsprocessen, waarbij rentabiliteit en duurzaamheid op hetzelfde niveau worden geplaatst.”

Zag u nieuwe tendensen in vermogensbeheer?

DE COENSEL. “Ten eerste zien we dat klanten naast Europese ook voor globale oplossingen kiezen. Die laatste bieden op lange termijn een optimale verhouding tussen risico en rendement. Ten tweede slagen we erin de risicofactoren op de aandelen- en de obligatiemarkten steeds beter in te schatten. Onze researchmethodes liggen aan de basis van ons langetermijnsucces. De traditionele aanpak wordt versterkt door bijkomende informatie die we verkrijgen met artificiële intelligentie en datamining. Ten derde zal de rapportering naar onze klanten blijven vooruitgaan. Ten slotte heeft DPAM ook de ambitie nieuwe activiteiten te ontplooien in Azië.”

Hoe zat het met uw work-lifebalance?

DE COENSEL. “Ik heb een passie die ook een hobby is: financiële markten en vermogensbeheer. Dat is al zo sinds mijn debuut in de marktenzaal en is toegenomen toen ik bij Petercam binnenkwam in 2009. Ik schrijft sinds maart 2020 wekelijkse columns over vermogensbeheer. Ik spreek niet niet graag over een werk-privébalans, wel over een werk-familiebalans, en die zit uitstekend. Al geef ik toe: ik moet dringend nog eens reizen. Oezbekistan staat op de lijst.”

Peter De Coensel

Is: CEO Degroof Petercam Asset Management

Vrije tijd: reizen, samenzijn met familie, bloggen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content