Verkoop van namaak op veilingsites: wie is aansprakelijk?
Ik stel vast dat er van mijn producten namaak verkocht wordt op een veilingplatform. Kan dat platform aansprakelijk gesteld worden voor het toelaten van die illegale verkoop?
Alleen in bepaalde omstandigheden. Een tussenpersoon zoals een veilingsite die informatie van derden opslaat, kan niet automatisch aansprakelijk gesteld worden voor de geleverde informatie. Die regel werd ingevoerd in het Belgisch recht na goedkeuring van een Europese richtlijn over e-commerce. Ze heeft als doel te vermijden dat hosts systematisch aansprakelijk gesteld worden voor wat zich buiten hun medeweten afspeelt op hun platforms.
De immuniteit vervalt echter in bepaalde omstandigheden. In een zaak waar eBay bij betrokken was, verduidelijkte het Europese Hof van Justitie onlangs over welke omstandigheden het kan gaan (C-324/09, L’Oréal vs. eBay, 12 juli 2011).
Enerzijds kan de tussenpersoon aansprakelijk gesteld worden als hij bij het verwerken van de ontvangen informatie niet neutraal is gebleven (dus als hij zich niet heeft beperkt tot een louter technische en automatische verwerking), maar een actieve rol heeft gespeeld, waardoor hij kennis heeft genomen van de informatie of er controle op heeft uitgeoefend. In het geval van eBay was het Hof van oordeel dat de hulp die werd geboden aan een verkoper om zijn aanbod aantrekkelijker voor te stellen of te promoten, kon worden beschouwd als een actieve rol. Daardoor verviel de vrijstelling van aansprakelijkheid.
Anderzijds kan de tussenpersoon ook aansprakelijk worden gesteld als hij weet had van de illegale activiteiten of informatie of als hij over feiten of gegevens beschikte waardoor hij had kunnen vaststellen dat het iets illegaals betrof, en niet onmiddellijk is opgetreden om het probleem op te lossen. In het geval van eBay zouden die gegevens afkomstig kunnen zijn van een onderzoek op eigen initiatief, waardoor eBay de illegale activiteit op het spoor had kunnen komen (al is een host niet verplicht om illegale activiteiten actief gade te slaan en op te sporen). Wat meer algemeen voorkomt, is dat eBay weet krijgt van de feiten doordat het een melding binnenkrijgt van derden.
Conclusie: naast de maatregelen die u kunt nemen tegen de verkoper van namaakproducten, neemt u best ook contact op met de host van het platform waar die namaak te koop wordt aangeboden, om hem op de hoogte te brengen van de situatie (ongeacht of u kunt aantonen dat de host daarbij een actieve rol speelde). Als de host dan niets onderneemt, kunt u hem aansprakelijk stellen.
Hebt u een vraag voor onze experts?
Stuur een e-mail naar expert@trends.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier