Verborgen geluk (laat u verwennen in uw tuin)

Op moederdag, nu zondag 8 mei, beleven ook floristen een hoogdag. Rond deze tijd liggen er ook opvallend veel nieuwe uitgaven over bloemsierkunst, tuinontwerpen en ander verborgen groen geluk in de boekhandel. Een selectie.

Van 15 tot 24 april bezochten enkele honderdduizenden professionals en liefhebbers de 33ste Floraliën, het vijfjaarlijkse bloemenfeest in Gent. In Fine Fleur (Lannoo, 29,95 euro) schetst historicus René De Herdt de opkomst van de snijbloem en de uitstraling van de Gentse sierteelt. In het spoor daarvan volgt een overzicht van de Floraliën, van 1839 tot 2005. In het volgende deel presenteert Patricia De Corte een exquis gezelschap van Belgische meesterfloristen, die voor het boek een exclusief werk creëerden. Voor de handigen zijn er stap-voor-stapbeschrijvingen om zelf een tuil of andere creatie te maken. Philippe Debeerst fotografeerde al die florale pracht. Kortom, een gelegenheidsuitgave die de gelegenheid fors overstijgt.

Ook bloemschikken kent trends en modes. Ooit volstond een bont boeket anjers of gladiolen, die haastig in een kristallen vaas van Val-Saint-Lambert gezet werden. Het heerlijk buitenmaatse Expressions – Modern Flower Arrangement (Lannoo, 49,50 euro) – ook het boek verdient het etiket kunstwerk – toont hedendaagse bloemsierkunst. Thierry Dauwe fotografeerde verrassend werk van 47 lesgevers van de Belgian Flower Arrangement Society, een vereniging van amateur-bloemsierkunstenaars (die ook fungeert als voedingsbodem waarop professionals goed gedijen). Ivo Pauwels zorgde voor poëtische teksten.

U kunt het groene geluk ook zoeken in de tuin. Misschien is het wel Verborgen geluk (Groenboekerij, 27,50 euro), met-een ook de titel die journaliste Maayke de Ridder en tuinarchitect Robert Broekema kozen voor hun boek met 40 stadstuinen. De plattegronden, commentaar en plantenkeuze maken van dit sfeervolle werk ook een praktische gids. Verschillende typen komen aan bod, van schaduwtuin en waterpartij tot minimalistische hof.

Heel wat meer uitleg om zelf de handen uit de mouwen te steken, krijgen we in Ontwerp je eigen tuin (Terra, 192 blz., 14,95 euro). De Britse tuincelebrity Diarmuid Gavin helpt u in tien stappen op weg naar de tuin die past in uw ruimte en aansluit bij uw smaak. Daarin slaagt hij met schetsen, ontwerpen en veel uitleg. Als we ook nog rekening houden met de prijs-kwaliteitverhouding, krijgt deze uitgave zeker een topscore. Nog inspiratie nodig? In Tuinontwerpen op maat (Groenboekerij, 24,95 euro) toont en bespreekt tuinarchitect Bert Huls 28 uiteenlopende tuinontwerpen.

Afronden doen we met een boek dat grandeur koppelt aan sfeer en originaliteit. In Huis & Tuin (Lannoo, 29,95 euro) stelt Sofie De Vriese achttien uiteenlopende tuinreportages voor. Het boek is de tweede telg in een reeks die geopend werd met Huis & Thuis (Lannoo, 29,95 euro), waarin de auteur samen met Pascale Naessens achttien woonstijlen besprak. Dat boek sproot voort uit de gelijknamige VTM-tv-serie.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content